tisdag, maj 04, 2010

Chris Anderson i Göteborg

Chris Anderson har varit i Göteborg och talat i 30 minuter på Västsvenska handelskammarens dag den 3 maj. Några glada deltagare fick höra honom tidigare på dagen (i en lite längre form). Sade Chris något fantastiskt? Nej inte direkt, han visade att han är en proffsig föreläsare som är duktig på att anpassa sina idéer till ständigt nya målgrupper. Efter att ha tidigare talat om den långa svansen (som borde vara bibel för folk inom mediebranschen) som ni kan läsa mer om det här, skrev han sedan om Freemium (vilket är bra även för andra branscher) som ni kan läsa mer om här. Nu talar och skriver han om ”from bytes to atoms”. Att vi skall lära oss av internet för att förverkliga den kunskapen i den verkliga fysiska världen. I februarinumret av Wired kan man läsa mer om hur detta kan tänkas se ut..
I liten skala fungerar det säkert men hur applicerbart är det för en mycket industritung region som Västsverige? Visst man kan göra Open Sourcebilar - men det kommer nog inte riktigt ersätta Volvo och Saab.

Det som var allra intressantast med dagen var just att vara en katt bland hermelinerna och studera hur föreläsarna anpassade sina föreläsningar till den tilltänkta publiken (företagare). Som utomstående var det en del saker som förundrade mig. Det visades en hel del grafer men oftast utan gradnumreringar - vilket gjorde mig vansinnig - utan graderna betyder graferna typ ingenting. Brukar det vara så i företagsvärlden? Det såg snyggt ut men rent krasst kunde man inte utläsa någonting av värde ur de flesta grafer som visades. En annan sak var hur det blev totalkrock mellan olika företagskulturer.
Första två tredjedelar av kvällen talade föreläsarna och paneldeltagare om förändring och hur viktigt det är. Klassikerna haglade: - vi behöver: fantasi/kreativitet/nya idéer. Vi får inte glömma att lära av de unga, etc. Våga tänkta nytt - Mod X tålamod är vägen till framgång.

Sista delen av kvällen kan beskrivas som GGGiG. Men andra ord Gamla Goa Gubbar i Göteborg. Det var denna del av kvällen som man kan kunde säga verkligen var den delen Västsvenska handelskammaren stod för. Så avslutningen var en massa gubbar som talade som gamla gubbar med andra gamla gubbar om den gamla ekonomin.

Så vad blev kontentan av kvällen? Nya ekonomier och Kina är intressant men det som ändå är viktigast är ett gammalt traditionellt sätt att driva företag i alla fall för Västsvenska handelskammaren. Med lite tur så gick kanske vissa efter Chris Anderson och fick med sig annan kontenta från kvällen....

Från ett skolperspektiv var kvällen ytterst intressant. För allt medan man pratade om hur unga (människor/ekonomier/affärsområden) är framtiden ville jag ställa frågan om någon var medveten om att det som verkade efterfrågas på den första delen av seminariet var något vår utbildningsminister typ tänkt ta bort från skolorna? Hur förvånade kommer inte företagen att bli då det visar sig att kommande elever inte har de kompetenser företagen förväntar sig att dessa unga skall ha. Om de fått reda på det - skulle de då börja protestera mot förändringarna som är på gång i läroplanerna?

Chris Anderson har nu varit i Göteborg. Den bästa och mest intressantaste talaren var inte Chris Anderson utan Magnus Lindkvist - årets talare 2009. Magnus Lindkvist talade enligt konstens alla regler, perfekt retorik och perfekt dramaturgi. De andra föreläsarna (Chris Anderson undantagen) borde studera honom i hur man presenterar sina idéer. Pedagoger borde studera honom i hur man presenterar och lära ut samma teknik och knep till sina elever. Rent krasst borde det vara ett demokratiskt obligatorium att alla elever får lära sig hur man presenterar sina idéer så som proffsen gör - för det är en kunskap alla borde få med sig när de gått ut skolan - inte enbart en elit som har råd att betala för att skaffa sig den kunskapen efter skolan. Eller så kontaktar man Filmpedagogerna för att få hjälp med att lära ut just den kunskapen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tack för komplimangen!
/Magnus Lindkvist