Förra veckan var det största namnet i världen gällande moderna digital teknik och dess affärsmodeller här i Sverige. Chris Anderson besökte Malmö och det skrev en del om det i tidningarna bl.a. denna mycket intressanta artikel i Sydsvenskan. Sydsvenskan lägger för övrigt ut sina artiklar om upphovsrätt på PirateBay – ett intressant tilltag.
Chris Anderson har skrivit den mycket inflytelserika boken Long tail och är även chefredaktör för Wired. De utmärkta radioprogrammen Medierna och Publicerat hade båda skickat sina reportrar dit. De rapporterade och de bad experter kommentera Chris Andersons idéer. Vill ni lyssna på programman så kan ni göra det här:
Medierna
Publicerat
Experterna dömde ut Andersons idéer. De hävdade att idéerna inte var nya, inte skulle fungera och att de inte skulle kunna ersätta nuvarande medier. Problemet med den kritiken och samma kritik riktas mot Lawrence Lessig (läs mer om honom här) är att de som kritiserar inte förstår att båda dessa herrar beskriver en ny digital teknik. De har inte affärsmodeller för hela världen och alla media. De har affärsmodeller för den nya digitala tekniken – hur den påverkar vår konsumtion och hur detta kan bli lönsamt för såväl nya entreprenörer som gammelmedia. Att kritisera deras modeller utifrån klassiska mediemodeller är som att kritisera en bil från Saab för att den inte kan flyga (Saab gör ju flygplan) – det är helt enkelt två olika saker man beskriver. Gammelmedia behöver inte hänga med i den digitala utvecklingen – de kan fortsätta att trycka guldskivor med musik, ge ut papperstidningar och ge ut film på 35mm. Det de inte kan ändra är det faktum att inom den digitala utvecklingen går det fort och de som är uppväxta med den nya digitala tekniken ser på konsumtion och skapande på ett helt annat sätt än gammelmedia. De vill att media skall som Lessig skriver skall bokifieras. Tänk om samma restriktioner fanns på böcker som på t.ex. film och TV – vilket ramaskri det skulle bli bland alla kulturkramare i detta land. Tänk om man bara fick läsa vissa böcker vid vissa tider, bara läsa vissa delar av böckerna, inte läsa dem på annat språk än svenska, inte citera ur dem och bara läsa dem på specifika ställen.
Lawrence Lessig och Chris Andersons böcker och tankar är viktiga och intressanta därför att de faktiskt försöker förklara även för folk födda innan 1980 hur digitalteknik fungerar och kan tjänas pengar på. I Lessigs fall så handlar det även mycket om hur man själv skapar och vilken nytta det har för t.ex. utbildningen.
tisdag, februari 10, 2009
Chris Anderson, Lawrence Lessig och den digitala ekonomin
Etiketter:
Chris Anderson,
Digitala affärsmodeller,
Lawrence Lessig,
medierna,
pirate bay,
publicerat,
Sydsvenskan
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar