torsdag, februari 12, 2009

Välkommen till biomonopolet: 3D BIO

För ett och ett halvt år sedan kunde ni här på filmpedabloggik läsa om hur 3D skulle förändra biografbranschen. Nu har 3D på allvar kommit till Sverige i och med Bolt 3D. Visst, U23D har visats innan men det är nu som denna teknik börjar komma till de lite större grupperna.
Har ni inte sett den moderna varianten av 3D (från de två senaste åren) passa på och se Bolt. Filmen är rätt bra i sig men 3D tekniken ger den ett fantastiskt djup. Det bästa är ändå detta - efter ett tag glömmer du att sitter och tittar på 3D. Innan filmen visas trailers för kommande 3D filmer – Monsters vs aliens, Upp, Ice Age 3D och Coraline. Alla ser ut att bli fantastiskt bra, speciellt Coraline (kom ihåg var ni läste det först). Men nu kommer kruxet – priset SF tar för 3D. När branschen presenterade 3D som framtidens bioupplevelse pratade man om merkostnad på 10-20 kronor per biljett så har det sett ut i andra länder. I Sverige slår SF till med en merkostnad på 35 kronor per biljett. Det är rätt saftigt – det är typ 30% påslag på priset. Varför gör SF då detta? För att de kan. De har monopol och enda konkurrenten Folkets hus och parker kan inte konkurera om stora titlar. Då kan SF ta vilka priser de vill – vilket de gör. Det är lite synd för att 3D ÄR framtiden för biograferna i hela landet. Skulle fler se 3D skulle fler vilja ha det, inte bara i storstäderna. Men SF:s monopolsituation innebär att de helt och hållet dikterar marknaden. SF bestämmer hur snabbt utvecklingen skall gå, SF bestämmer vad det skall kosta. Många hade farhågor när SF fick i stort sätt monopol att det skulle hämma biomarknaden i Sverige. Jan Troell har kritiserat dem för hur de påverkat visningarna av hans film Maria Larssons eviga ögonblick. Nu blir det också tydligt att monopolet påverkar utvecklingen för 3D och biograferna i stort. Någon förändring verkar ju inte vara i sikte och SFI och staten är sannerligen ointresserade av att göra något åt detta framtida problem.

2 kommentarer:

Anonym sa...

För det första har SF Bio inte monopol på biograferna. man har en marknadsandel på ca 66 % och det kan väl knappast kallas för monopol.
För det andra så bestämmer biograferna själva när de vill installera 3D. Folkets Hus har redan gjort det och andra kan följa efter när de vill.
För det tredje så kostar en 3D-projektor med tillbehör ca en miljon i investering. För att täcka detta så lägger sf Bio på 30:- på det ordinarie biljettpriset. Tycker man att det för dyrt så kan man ju se filmen i "2D".

Mikael sa...

Okej!
SF har inte monopol. Det finns ju andra biografer men i storstäderna har de enorm makt att påverka vilka filmer som visas och hur. De kan faktiskt diktera villkoren för distributörerna. Okej de har inte monopol men det har inte Microsoft heller vad gäller operativsystem - ändå är de väldigt bra på att utnyttja den makten och delvis slå ut konkurrerande företag.
För det andra en digital 3D projektor går inte på en miljon. I alla fall kostade det inte det för två år sedan. Räknar man in alla extrakostnader och bestämmer sig för att göra om duk, och anpassa projektor efter Skandinaviens största duk så kanske de närmar sig en miljon - men inte i övriga fall.
För det tredje pålägget är inte 30 kronor - det är 35:- än så länge -så det gör det till ett rätt häftigt påslag procentuellt.
Men visst SF har äntligen valt att visa 3d så vad klagar jag över egentligen? Vi får se hur SF agerar i framtiden med kommande 3D filmer (vad avatar kommer kosta - 165:-??) och hur fortsatt samarbete med distributörer kommer fungera då det kommer flera 3d filmer samtidigt.