tisdag, februari 17, 2009

Vad menar TV4 med det här? Bildsymbolik i nyheterSitter och tittar på Nyheterna en söndagskväll. TV4 har som förstanyhet att en del anser att politiker bör sättas i karantän efter de slutat som politiker så de inte kan ta sina kunskaper direkt till andra företag.
TV4 väljer att bildsätta det som ovan. Man visar en fågel som doppar huvudet i vattnet och sedan försvinner med följd av att det blir ringar på vattnet. På detta lägger man sedan bilder av Göran Rosengren, Carl Bildt, Göran Persson och Ulrika Schenström och de företag de jobbat åt efter sin politiska karriär.
Är det en tillfällighet? Tänkte inte klipparen och fotografen på vad bilden av den dykande fågeln och ringarna på vattnet symboliserar? Eller var det väldigt medvetet? Journalister skall ju vara objektiva. Vinklar de nyheterna kan de bli anmälda till Granskningsnämnden. Samtidigt vet journalister att för bildspråk blir man ALDRIG fälld av Granskningsnämnden - så man kan ju använda lite symbolik om man vill.
Allt detta är kanske bara konspirationer - kanske är det ren tillfällighet - men det är inte första gången TV-nyheter visar bilder av fåglar som gömmer sig samtidigt som man pratar om folk som gjort något "dåligt".

Inga kommentarer: