tisdag, februari 03, 2009

Prosumenter, digitala invandrare och Pirater – fortsättningen!

Kanske hade ni möjlighet att höra våra föredra under filmfestivalen i Göteborg. Kanske inte. Oavsett här kommer ett gäng lästips till alla er som vill veta mer om strömmande media, nedladdning och framtiden för film och TV.
cinemix-seminariet visade vi ett klipp med Lawrence Lessig (det som ni kan se på vår blogg). Hans nya bok heter Remix och handlar om hur dagens medieverklighet ser ut men även om möjligheter för att få dagens teknik, dagens användare och copyrightinnehavare att fungera tillsammans. Som alltid av Lessig, en högst intressant bok och en bok som det kommer att talas och skrivas om lång tid framöver. Boken ger även en hel del väldigt konkreta exempel på hur konstigt mycket av det som berör copyright är idag. Vill ni ha koll på hur den internationella debatten kommer se ut i frågan läs denna bok.Anders Rydell och Sam Sundbergs: Piraterna - de svenska fildelarna som plundrade Hollywood är en reportagebok om dagens svenska nedladdningsdebatt och främst om Pirate Bay. Den är skriven lite som en deckare om hur dagens situation med Pirate Bay, Piratbyrån, FRA etc. uppkom. De har många källor och en hel del nyttig information även om deras stilistik ibland känns rätt tröttsam. En annan intressant sak med denna bok är hur mycket i den redan känns lite inaktuell. Så fort går det i denna förändringarnas tid.


Tony Ernsts: 6 miljoner sätt att jaga en älg på - en berättelse om musikindustrins uppgång och eventuella fall handlar om musikbranschen och deras erfarenheter. Det är bok som främst är uppbyggd å en väldans massa intervjuer med allt möjligt folk inom musikbranschen. Då musikbranschen är den bransch som längst levt med nedladdningen är det en intressant läsning om hur branschen anpassat eller inte anpassat sig. Här borde det finnas en del lärdomar för andra branscher så de inte gör samma misstag som musikbranschen ändå gjort.

Vi passar även på att tipsa om två äldre böcker i ämnet som vi rekommenderat tidigare:
Allt mitt är ditt av Johan Söderberg
Long Tail av Chris Anderson

Inga kommentarer: