tisdag, maj 18, 2010

Polarpriset verkar ha fattat att den störtsta aha-föreläsningen är Filmmusik och musikvideos

Vilken föreläsning ger största aha-upplevelsen hos åskådarna? Tveklöst Filmmusik och musikvideos. Kunskap om hur berättelser och bilder fungerar har oftast de man föreläser för – men musik och bild? Att sätta ord på musik är inget man direkt gör idag. Samtidigt som de flesta av dagens unga lever med mer musik än man gjort någonsin innan så diskuterar vi sällan musik mer än att det var bra eller typ man blir glad/ledsen av den. I föreläsningen Filmusik och musikvideos måste man helt plötsligt sätta ord på musiken och de ger en aha-upplevelse – det gör även att det fastnar bättre. Så när Polarpriset tillkännagavs igår kändes vinnarna helrätt. Det var ett pris som premierade just filmmusiken Ennio Morricone och musikvideons roll Björk.
Ennio Morricone har just visat på filmmusikens roll. Många hävdar att den bästa filmmusiken skall helst inte märkas – Morricone är tvärtom – du kan nästan inte tänka dig många av filmerna han gjort musiken till utan just musiken. För en handfull dollar, Den gode, den onde och den fule eller Once upon a time in the west utan musik? Det går bara inte – den musiken han skrev där har blivit musik som blivit arketypisk – för alltid skapar musiken bilder hos oss. Men Morricones musik är så mycket mer. Många av de filmer han musiksatt är starkt förknippade med musiken – tänk er the Mission utan denna musik, eller Once upon a time in america utan denna? På senare tid har han skrivit en del fantastisk filmmusik som fungerat alldeles utmärkt för sig själv som ”klassisk musik”. Det var inte många som såg Ripleys game - men lyssna gärna på musiken här för den är helt fantastisk. Likaså var det inte många som så Malena på bio men musiken är den fantastisk - lyssna på ett smakprov här Yo-Yo Ma;Ennio Morricone – Giuseppe Tornatore Suite: Malena (Main theme) tolkat av Yo-Yo Ma. Morricone är ju så mycket mer än filmmusik - han har skrivit hundratalet klassiska verk utöver de 500 soundtrack han skrivit. Lyssna gärna på Yo-Yo Ma:s tolkningar av hans filmmusik och ni förstår hur fantastisk kompositör detta är. Yo-Yo Ma – Yo-Yo Ma Plays Ennio Morricone
Björk har blivit en ikon och i mångt och mycket är hon en spegelbild till den nu så älskade Lady GaGa – men utan Björk hade nog Lady Gaga inte funkat så bra som hon gör. För det Björk gjorde och som är hennes stora bedrift är hon lyckades sudda ut gränsen mellan konst och musik och mellan avantgarde och mainstream.
Att Björks musik blev så populär i de breda lagren är ju rätt anmärkningsvärt med tanke på att den egentligen är väldigt smal. Även om Björks senaste skivor inte direkt toppat några topplistor har hon kontinuerligt fortsatt att utveckla sin musik och inte minst har fortsatt att göra enormt spännande musikvideos. Björk var väl tillsammans med Radiohead de som visade att man kan göra rätt svår musik och ackompanjera dem med en visuellt unik stil som lyfte musiken. Både blev enormt stora i de breda lagren men även nu när de inte är världens största artister längre kommersiellt gör de musikvideos som fortfarande är väldigt spännande som filmer. Utan dessa två skulle vi inte se på artister som Kent, Coldplay, MIA eller Lady Gaga som vi ser på dem idag. Björks största inverkan på populärkulturen är just hur hon visade att bild och musik verkligen hänger samman i dagens bildsamhälle. Kolla in några av hennes fantastiska musikvideos nedan:

Björk - All Is Full Of Love
Uploaded by Bjork. - Explore more music videos.


Bjork - It's Oh So Quiet
Uploaded by scopitones. - Watch more music videos, in HD!


Björk - Cocoon
Uploaded by Bjork. - See the latest featured music videos.

Björk - Hidden Place
Uploaded by Bjork. - Explore more music videos.

Inga kommentarer: