onsdag, maj 26, 2010

Lost är slut - eller var det bara början?

Lost är slut - eller var det bara början?
Tv-serien Lost är slut. I söndags sändes sista avsnittet. Sedan dess start i september 2004 har denna serie på många sätt förändrat TV-serielandskapet - både kulturellt, industriellt och för oss som arbetar med TV pedagogiskt.

Vad är så speciellt med Lost?
* Den visade att man kan göra en avancerad TV-serie med väldigt många karaktärer, med en för de flesta avancerad berättarstruktur. Därtill i en ovanlig genre, och ändå nå väldigt många tittare. Utan Lost hade vi inte haft serier som t.ex. Heroes idag.
Den visade vidare att man göra en TV-serie utan massor av produktplaceringar, tie-ins och annan kommersiell exploatering i TV. Detta är något nytt - inte minst med tanke på att serien kommer från det genomkommersiella Disney.
* TV-seriens musik är unik. Det komponeras inte mycket som sticker ut, men Lost har en av de mest unika sounden i filmhistorien. Troligtvis kommer Losts musik att efterapas i decennier framöver.
* Lost banade väg för hur TV kan utvecklas och anpassas för att fungera i dagens nedladdningsvärld. Serien är den kanske mest nedladdade i historien. Effekterna av just detta är många. Lost visade hur snabbt fans kunde översätta Tv-serier till olika språk. När den var som störst fanns det översättningar till t.ex. svenska, 12 timmar efter amerikansk sändning. Ett fantastiskt exempel på hur snabbt och effektivt internet är som socialt samarbetsmedium. Denna nedladdningsvåg innebar dock andra stora förändringar för TV i hela världen. Det var inte ovanligt att serier gick ett halvår till år efter USA (eller vilket urspungslandet nu var). Nu blev Tv-bolag plötsligt tvingade att minska visningsfönstret mellan ursprungslandet och resten av världen. Losts sista avsnitt visades i 58 länder inom 48 timmar. Sverige är ett undantag vilket visar på TV4s inkompetens. De som gillar Lost i Sverige har förmodligen sett den på annat sätt än på TV (nedladdat eller senare genom att köpa boxen). Efter Lost visas många serier med bara månaders mellanrum eller kortare från premiärdatum.
Lost tappade under åren en del av sin publik, men de som stannade kvar älskade verkligen den komplexa värld man byggt upp. Detta innebar att man på ett helt nytt sätt som Tv-serie skapare fick interagera med publiken. Man sände podcasts med förklaringar till alla de kulturella kopplingar man gjort och man fick feedback via Lostpedia. Lostpedia är en Wikipedia för Lost - med nära 7000 artiklar som är Lostrelaterade förstår ni rätt snabbt att de som gillar Lost - de gillar Lost.
- Vilket för oss in på de pedagogiska nyttigheterna med Lost:
Är man någorlunda allmänbildad ser man rätt snabbt hur många kopplingar till skolans ämnen som finns i serien. Ett enkelt tips är att stanna upp ett ögonblick och fundera över vad alla heter.
* Är du en lärare som sysslar med litteratur? - gå in på Lostpedia på:http://lostpedia.wikia.com/wiki/Literary_works så ser ni de c:a 100 literära verk som används i Lost. Ni kan även här hitta de referenser som finns till hela författarskap, speciella idéer med litterär koppling som tagits upp i serien . Nöj dig inte med det utan gå även in på: http://lostpedia.wikia.com/wiki/Portal:Literary_techniques. Där du finner alla de litterära tekniker som används och när de används i Lost. Så många fler tekniker än de som redovisas här undervisar ni nog inte i.
* Är du en lärare som arbetar med filosofi? Gå in på: http://lostpedia.wikia.com/wiki/Philosophy. Fundera sedan på om ni kan undervisa med hjälp av en serie där folk heter Locke, Hume, Rousseau, Burke, Bentham och Bakunin. Det räcker dock inte med det eftersom serien även behandlar de flesta stora teman inom filosofin och idé & lärdomshistoria under de senaste 400 åren. Så det är bara till att börja bläddra i läromedlet.
* Är du en lärare som arbetar med religion? http://lostpedia.wikia.com/wiki/Religion_and_ideologies är en början. Ett av seriens stora tema är frågan om Guds existens. Vad är tro? och seriens spänningsskapande dikotomier : tro/vetande, determinism/slump, gott/ont etc. Här finns lite att plocka av för att uttrycka det milt.
* Arbetar ni med naturvetenskapliga ämnen? Gå då in på: http://lostpedia.wikia.com/wiki/Science klicka er sedan vidare till de olika länkar som finns och ni kommer att märka att förutom att karaktärer heter Hawking, Faraday och Minkowski så finns massor av gömd vetenskap. Lost försökte på sitt sätt diskutera rätt abstrakta kunskapsområden som stringteori, kaosteori, elektromagnetism m.m. Här finns massor att arbeta med...

Lost må vara slut men på många sätt utgör serien början på framtidens TV. Hur den kommer att se ut, innehålla och distribueras. Det sista avsnittet satte inte tittarrekord, men enligt nya mätmetoder är Lost USA:s näst största TV-serie (efter Idol) och sista avsnittet satte torrentrekord enligt http://www.techi.com/2010/05/lost-gets-found-on-torrent-sites/. Avsnittet delades över en miljon gånger under det första dygnet efter sändning.

Lost - RIP and live long and prosper

Inga kommentarer: