Året lider mot sitt slut och det börjar bli dags att sammanfatta det som varit bra i år. Så under de kommande veckorna kommer ni att kunna läsa om det som varit bäst inom text, data, DVD och film. Först ut är text:
Handledningar och andra texter inom film och mediepedagogik:
Om upphovsrätt i klassrummet av Fredrik Bergman
Om ni bara skall läsa en enda text om film och media i år, se då till att det blir denna. Då får ni får svart på vitt vad som gäller gällande foto, text, film och musik i klassammanhang. Släng SFI:s gamla text och läs denna uppdaterade och mer korrekta text.
Pans Labyrint av Johanna Koljonen
Johanna Koljonen är bäst i Sverige på att skriva filmhandledningar. Hon skrev en filmhandledning till Kalle och chokladfabriken som var miltals bättre än själva filmen. I år skrev hon en handledning till årets kanske bästa film: Pans Labyrint. En film som inte är den lättaste att arbeta med för att den innehåller så oerhört många lager. Handledningen lyckas dock att på ett förståeligt sätt särskilja alla de teman som finns att prata om. Läs, bli inspirerade och arbeta med filmen.
Borat av Mikael Kowalski
Får man ha med en handledning man skrivit själv? Ja, i alla fall om fått beröm av andra för den. Detta är en handledning för alla av er som trodde att Borat var en enkel komedi. Läs denna handledning och ni kommer att märka att det finns väldigt många ämnen att tala om utifrån denna film, många fler än vad vanliga ”viktiga filmer” tar upp.
Bästa böcker - filmrelaterade
Filmskolan av Johan Holmberg
Denna lärobok i film har fått det bästa betyg en skolbok kan få – den stjäls av eleverna. Korta, enkla men informativa kapitel gör denna bok populär bland såväl pedagoger som elever. Den är till skillnad från nästan all annan litteratur aktuell. Hur många filmböcker som ut i februari har med Hiro från Heroes eller Borat. Rätt svar: 1 (denna bok).
Bambi Vs. Godzilla av David Mamet
Här finns en hel del guld för de av er som arbetar med berättelser. Då Mamet har lång erfrenhet och är en av de bästa dramatikerna i sin samtid så kan han sitt hantverk. Läs manusdelarna och bli inspirerad. Filmpedagogerna blev det.
10 bad dates with De Niro redaktör: Richard Kelley
En lite nördig bok fylld med filmrelaterade listor av alla möjliga slag. Den är mycket rolig läsning och de olika författarna kommer med en hel del roliga tolkningar och idéer.
Bästa böcker - övrigt
Att bota en fanatiker av Amos Oz
Alla Sveriges gymnasieelever i årskurs 2 har fått denna bok. Så det är väl kanske onödigt att tipsa om en bok som alla elever har, men det är en otroligt bra bok som har mycket intressanta insikter om skrivandet, fanatism och krisen i mellanöstern. För er vars elever inte fått den kan det ändå vara på sin plats att tipsa om den. För er vars elever fått den kommer här ett tips en handledning för lärare: http://www.kf.se/Teskedsorden/Skolprojekt/Larare/
Lögn, förbannad lögn och journalistik av Anders R. Nilsson
I tider då media får allt mer makt diskuterar media allt mindre den makt de besitter. Denna bok ger en bra och tydlig genomlysning av problemen med kommersialiseringen av media, vilket även inbegriper public service. Jobbar ni med nyhetsgranskning i skolan är detta ett givet köp.
Long Tail av Chris Anderson
Om det finns en enda bok som ALLA på Svenska Filminstitutet SKALL läsa så är det denna bok. Wireds chefredaktör sammanfattar enkelt och precist hur dagens nya medielandskap ser ut. Hade man på SFI läst denna bok hade man inte kommit ut med felaktig propaganda som 10 moderna myter. Det är dags att verkligen börja diskutera hur kultur i den långa svansens tidsålder ser ut.
Bästa tidningar
Wired
Då en kulturtidsskrift som handlar om modern teknik ofta får stå som källa eller inspiration till verkliga nyheter i Sverige, veckor eller månader innan de blir nyheter här, så förstår man att det är en viktig tidning att läsa. Om alla på SFI skall läsa the Long Tail så vore det nog inte dumt om de ibland bläddrade i denna tidning för att se vart vår moderna teknik är på väg någonstans.
Sight and Sound
Fortfarande världens bästa filmtidskrift och den hade under 2007 ett par riktigt bra temanummer, speciellt det om dokumentärer.
Vanity Fair
Inte kan väl Vanity Fair vara något att läsa för film och mediepedagoger? Det är väl bara en kändistidskrift? Inte riktigt faktiskt. Här finner man med jämna mellanrum riktigt bra reportage om film, TV och politik som är på en enormt hög och bildande nivå.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar