lördag, december 15, 2007

Årets bästa 2007 - TV

Tv-serierna behåller sitt grepp om den unga publiken och här följer lite om årets bästa och nästa års bästa serier.

Bästa TV
The Wire SVT2
Jag är en intellektuell broiler. Jag är barn till polsk-judiska akademiker. I min familj finns aktiva kulturutövare inom litteratur, film, foto, TV, konst, serier, teater och arkitektur. Jag är personligen en kulturell snobb och rätt petig med vad jag kallar i sanning stor konst. För mig är Konrads I mörkrets hjärta, Coppolas Apocalypse Now! och Sixtinska kapellet stor konst. För mig är TV-serien the Wire lika stor konst. För mig skall stor konst vara tidslös och samtidigt ge svar och intressanta perspektiv på eviga frågor. The Wire gör allt detta. The Wire är en TV-serie som är episk i verklig mening. Det är en TV-serie som är en serie om en stad men likaväl ett land. Det är en serie som ger en perspektiv på sådant man kan läsa om i tidningsartiklar, höra på nyheterna, läsa i böcker, se på film, fast allt i en och samma serie. Det är en serie som på fullaste allvar gör att man ser världen med andra ögon och där man kommer på sig själv med att reflektera över då man läser artiklar och böcker om vår samtid. Att serien är välskriven är ett understatement. I dagens deckareländes konsumtion i Sverige finns det ingen (och då menar jag ingen) som ens kommer i närheten av prosan som manusförfattarna till The Wire presterar. Även om de är rätt okända i Sverige så har the Wire tre av världens främsta deckare som manusförfattare i George Pelecanos, Dennis Lehane och Richard Price. Bara det är en anledning att se the Wire – hur en i sanning samtida deckare tar upp nutidens stora frågor på ett seriöst och allvarligt sätt. Så innan sista säsongen kommer nästa år på TV i Sverige, köp den, hyr den gör vad ni vill men se denna serie som anses vara världens bästa serie ingen ser. På Metacritic.com har den betyg 98% av 100% från amerikanska kritiker- försök hitta en samtida bok, film, skiva, TV-serie eller spel som matchar det.
Sopranos SVT2
I år slutade Sopranos. Det slutade på ett magnifikt sätt och de sista avsnitten var bland de bästa man kunnat se på TV. Serien kommer att saknas av många och den har definitivt höjt standaren av vad man kan vänta sig från en TV-serie. Att den finns som en del Moderna museets i New Yorks (MOMA) konstsamlingar säger en hel del.

Heroes TV4
Se nedan. Heroes är inte bara bra för att arbeta med pedagogiskt utan en väldigt bra, spännande och intressant serie, punkt.
Bästa TV för pedagogiskt bruk Heroes Tv4
Vad kan man säga om Heroes? Den är oerhört populär bland unga och den har massor av ämnen att tala om. Här tas livets små och stora frågor upp. Arbetar man med berättelser, sagor och myter, hjältar, familjefrågor och moral så finner man hur mycket som helst att arbeta med.
Studio 60 on the sunset strip - SVT1
Då den går på SVT så är det så att väldigt få elever ser denna serie men… den innehåller för eleverna kända skådespelare och någorlunda kända miljöer. Den innehåller även väldigt mycket intressant att prata om gällande TV-branschen och hur den påverkas av kommersiella intressen, samt hur den kreativa skapandebiten påverkas av att arbeta i sådana förhållanden.

Kobra - SVT1
Kobra är fortfarande ett mycket intressant program för alla oss som arbetar med film- och mediepedagogik. Här finns möjlighet till att själv skicka in filmer och remixa deras vinjett. Här finns även mycket matnyttigt att arbeta med i skolan. Speciellt programmen om TV-serier samt Propaganda var fantastiska att plocka kommentarer, klipp och intervjuer ifrån.

Bästa kommande TV Big Bang Theory Kanal 5
En sitcom som på pappret låter väldigt krystad om en vanlig tjej som flyttar in bredvid två forskarnördar. Vad händer då dessa möts? Det blir bra mycket roligare än man tror med en del roliga skämt om naturvetenskap, manligt/kvinnligt och data. Jobbar ni med dessa frågor så har ni en del roligt att vänta på kanal 5 i vår.

Californication TV4
Det är ytterst sällan man inom amerikansk film eller TV i USA berör sexualitet på ett vuxet sätt. Men Californication gör det och på vilket sätt den gör det. David Duchovny från Arkiv X är helt fenomenal som författaren som inte riktigt hittar sin musa efter att hans fru övergivit honom för någon annan. Det kanske verkar stereotypt men det är det inte. Det är just karaktärerna som gör att denna serie står över mängden. Det som är intressantast med denna serie är hur den skildrar relationer (en del sexuella) i drömmarnas stad. Jobbar ni med genusfrågor och sex i skolan är denna serie på TV4 given.


Damages TV3
TV-serien Damages har flest Golden Globe nomineringar av alla TV-serier och fick amerikanska kritiker att gå i total spinn i våras. En hel del svenska kritiker har också tokhyllat denna serie med bl.a. Glenn Close (som folk hävdar aldrig varit bättre). En juridisk thriller som är oerhört välgjord och spännande. Den är intressant utifrån ett maktperspektiv. Kolla in den på TV3 från 3/1.

Inga kommentarer: