söndag, december 23, 2007

Årets bästa filmer 2007

Årskrönika:
I utlandet pratas det om att 2007 är bland de starkaste filmåren någonsin från USA. De flesta gör jämförelsen med 70-talets filmer, enligt många Hollywoods guldålder. De stora likheterna med 70-talets filmer är att det börjar göras filmer som tar upp och diskuterar moral och politik. 2007 var året då man i USA på allvar gjorde filmer om ett land i krig mot terrorismen. Stora blockbusters som Harry Potter, Pirates of the Carribean, Die Hard 4.0 samt Bourne Ultimatum tog alla upp kriget mot terrorismen på olika sätt. Flera filmer berörde ämnet direkt som Redacted, In the valley of Elah, Rendition, Mighty Heart, the Kingdom och Charlie Wilsons war. I andra fall har man tagit fram den gamla klassiska westerngenren för att berätta som 3:10 till Yuma och Mordet på Jesse James… eller moderna westerns som No country for old men och Into the Wild. Korruption och moral tas även upp i utmärkta Michael Clayton, Eastern Promises och American Gangster. Lägg till detta till mycket bra filmer som Juno, Hairspray och Sweeney Todd (inte sett än) så anar ni att 2007 är ett prakt år för Hollywood. Då vet jag inte ens så mycket från den film som många kallat årtiondets film – There will be blood.
På den svenska och europeiska horisonten har 2007 varit bra men inte lika fantastiskt som i USA. Tyskland har hållit ställningarna med Vid Himlens utkant, Rumäniens nya filmvåg lyckades nå sin filmiska topp med 4 månader, 3 veckor och 2 dagar och Frankrike fick hjälp via en iranska i Persepolis och USA i Fjärillen i bikupan. Mest anmärkningsvärt gällande svensk film är att två av årets tre bästa filmer (Darling och Hata Göteborg) inte fick stöd av SFI samt att den tredje, Du levande, inte fick i närheten av pengarna den sökte. Egentligen är det faktiskt riktigt lovande att man kan göra artistiskt och innehållsmässig intressant film utan SFI:s hjälp men det ställer en del frågor om förhandsstödet.
Vad gäller populärfilmen har amerikansk film inte klarat sig lika väl som övrig amerikansk film. Vi fick två usla tredjefilmer till två fantastiska föregångare: Shrek 3 och Spider-man 3, en riktigt bra tredje film i Bourne Ultimatum samt en trea som var bättre än tvåan men inte i närheten av ettan i Pirates of the Carribean: At worlds End. Transformers var om vi skall vara helt ärliga en film få minns ett halvår senare. var bra och intressanta mainstream produkter men inte superfantastiska. Harry Potter 5 och Die Hard 4Simpsons var både bra och populär likaså Råttatouile. På det stora hela – ett stort åt för amerikansk film men ett rätt dåligt för blockbusterfilmerna.

Bästa film för pedagogiskt bruk
Persepolis
En film som gjord för att arbeta med i skolan. Det är en historielektion som pekar framåt till vår samtid. Samtidigt är det en film som tar upp stora ämnen som kulturell tillhörighet, manligt och kvinnligt, religion och politik. Det bygger på en bok (om än tecknad) och det hela är enormt snyggt berättat.

Simpsons
Det finns väldigt få ämnen man inte kan diskutera utifrån Simpsons. Läs handledningen och ni kommer att märka att det finns mer i denna film än man till en början tror.

Linas kvällsbok
Äntligen! En film där en tjej inte blir våldtagen, misshandlad eller straffas för sina tankar kring sex. Filmen är rolig, visuell och bygger på litterär förlaga. Årets mest givna film för alla som vill prata om genusrelaterade frågor.


Bästa Animerade
Persepolis
Se ovan. Persepolis är mycket lik sin litterära förlaga i sin form och stil. Det gör den även till en mycket bra animerad film då den är mycket enkel i sin stil och berättar om allt annat än enkla frågor.

Simpsons
Se ovan. Simpsons-filmen är som ett långt och mycket bra TV-avsnitt. Filmen är riktigt rolig och har faktiskt mycket mer innehåll än man först må tro.

Snuttefilmer
En av Sveriges största poeter heter Anna-Clara Tidholm. Tror ni mig inte så läs Hela Natten och inse att detta faktiskt är poesi. Den boken och flera andra av Tidholm har filmatiserats och satts ihop till denna film. Det finns få filmer som är så anpassade för riktigt små barn typ 2-4 åringar men det blir inte bättre än så här. Även om poesin försvinner lite i filmatiseringen är detta en av årets bästa svenska filmer.

Bästa Svenska
Du levande
Det är väl att svära i kyrkan att hävda att denna film är bättre än Sånger… men jag anser det. Inte minst är detta en av de roligaste filmerna i år. Då menar jag verkligen rolig, har kommit på mig själv att skratta åt scener i filmen långt senare. Utöver det är det faktiskt en intressant skildring av dagens Sverige.

Darling
Stockholm har blivit kallt, i alla fall i filmen Darling. Det är en riktigt otäck skildring av överklassens och den tomhet som finns i vårt konsumtionssamhälle. Skådespeleriet är glimrande från Michelle Meadows och Mikael Segerström. Darling är en svensk film som faktiskt handlar om sin samtid och nutida frågor utan att bli pekfingeraktig och tråkig. Ni skall inte ha den som skolbio då den är för vuxen för i alla fall gymnasister att fatta. För att citera en elev från göteborgska skolbions referensgrupp: Plågsamt dålig.

Hata Göteborg
Årets bästa titel och en av årets bästa filmer, fungerar ganska likt Darling fast med andra stilmedel och för en annan publik. Om Darling handlar om överklassen så handlar denna film om arbetarklassen. Det är en mycket intressant skildring av manligt beteende och våldets mekanismer. Bra skådespeleri och drabbande handling gör filmen riktigt intressant och bra även för elever.


Bästa filmer
4 månader, 3 veckor och 2 dagar
Det är mycket som gör denna film fantastisk. Den är bland annat den bästa skildring jag sett av att leva i Östeuropa innan murens fall. Bara det gör den till mycket sevärd. Till detta kan läggas filmens innehåll och moraliska frågor kring kvinnors rätt och abortfrågan. Det är en film som är mycket lågmäld men som verkligen får tittaren att känna sig engagerad långt efter filmens slut.

This is England
Denna film har mycket gemensamt med Hata Göteborg. Det är en film som handlar om arbetarklass, våld samt både utanförskap och gemenskap. Skillnaden som gör att denna film är så mycket bättre är att den är bättre på alla tänkbara sätt. Det är magiskt skådespeleri, fantastiskt manus, utmärkt musik och ett säkrare formspråk. This is England är en grymt stark film som på samma sätt som 4 månader… drabbar en långt efter att man sett filmen.

Pans Labyrint
Guilermo del Toros saga är så nära en perfekt film man kommer. Allt fungerar - skådespeleri, musik, manus, handling och foto. Det är fantastiskt att se hur en såpass klassisk och enkel saga kan innehålla så mycket. Pans labyrint är nämligen en film där man finner mer och fler nivåer för varenda tittning. En film som definivt kommer klara tidens tand.

Inga kommentarer: