I Hollywood finns det en motvilja mot avlyssning. Den kan faktiskt jämföras med Hollywoods aversion mot att människan leker Gud (Frankenstein, Terminator, Matrix, Jurrasic Park m.fl). Anledning till denna motvilja att det faktiskt ligger något djupt rotat hos väldigt många amerikaner som säger att leka Gud och att staten kontrollerar sina fria medborgare är ont.
I kölvattnet på Watergate-skandalen kom på 70 och 80-talet kom två mästerliga filmer om avlyssning, nämligen Francis Ford Coppolas Avlyssningen (the Conversation) och Brian DePalmas Blow Out. Både handlade om hur staten avlyssnar sina medborgare för att kunna använda det för egna politiska syften. Det fanns även under denna tid flera andra filmer som berörde liknande teman som Six days of the Condor, The Parallax View och Manchurian Candidate.
På 90-talet kom avlyssningstemat tillbaka, allra tydligast i filmen Enemy of the State. Enemy of the State skulle visa sig vara en rätt kuslig förebråelse av avlyssning och synen på amerikanska medborgares rättigheter innan kriget mot terrorn startade 12 september 2001. Det är heller ingen tillfällighet att Gene Hackman gör en uppdaterad roll av sin roll från Avlyssningen. Det verkade som att 90-talet behövde en påminnelse att med ny teknik så blev möjligheterna att avlyssna det egna landets medborgare bra mycket större och enklare än på 70- och 80-talet. Under denna tid kom även Wim Wenders bortglömda End of Violence som just handlar om skapandet av ett övervakningssamhälle. Filmen är amerikansk och handlar en del om förhållandet till våld. Filmen är gjord av en tysk vars erfarenheter från DDR och kommunistregimers övervakning här sätts i ett nytt sammanhang. Kan jämföras med De andras liv (läs nedan).
Så kom 11 september 2001. Kriget mot terrorn började och med det nya möjligheter att avlyssna det egna folket. Officiellt var det inte så många som protesterade mot statens möjligheter att avlyssna och inskränka folks rättigheter. Lägg märke till att detta är ett folk som lever i ”the land of the Free” som de sjunger i sin nationalsång, där alla vet sina ”miranda rights” från TV (You have the right to…) och som har en konstitution vars första del handlar om frihet av olika slag.
2002 kom Minority report. En film som handlar om ett övervakningssamhälle där man dömdes för brott man kunde tänkas begå. Handledning finns här.
Hollywood tyckte med andra ord att det var dags att ännu en gång påminna amerikaner och resten av världen att det inte är helt lyckligt att avlyssna sina egna medborgare. Detta hände i alla möjliga filmer som Simpsons, Hulk, I Robot, Bourne-filmerna, Red Eye, Transformers, Shooter och Die Hard 4.0.
Även filmer som filmkritiker gillar som Red Road, Dolt Hot (Caché) och De andras liv tog upp problematiken. Red Road handlar om övervakningssamhället i England där man satt upp tusentals kameror för att övervaka mot terrorism. I Dolt Hot är det en berättelse om hur vi som tittare på film övervakar karaktärerna i filmen. Någon skickar videokassetter till ett par som filmats och vad denna filmning gör med paret. De Andras liv är en film om forna DDR men en samtidigt en viss påminnelse om hur ett övervakningssamhälle kan se ut och dess konsekvenser för de som lever i det samhället. Filmen har fått kritik från forskare av Stasi som säger att filmen är en skönmålning av övervakarna. Det finns inte ett enda dokumenterat fall av någon högre övervakare som hoppade av eller ändrade åsikt. Oavsett är det en film om övervakning det är en utmärkt film på alla sätt.
I fredags hade Eagle Eye premiär. Filmen hatades av svenska recensenter. Publiken verkar dock gilla den. Förmodligen för att det är en film som är helt rätt i tiden i dessa FRA-tider. Vad skall vi ha övervakning till? Vem skall använda den och finns det någon garanti att det inte kommer att missbrukas? Det är några av frågorna som filmen ställer. Allra mest handlar det om frihet. Hur fri är du om allt sker runtomkring dig kan övervakas? Om allt du gör övervakas för att definiera, kategorisera och ringa in just dig. Vem bestämmer när och hur denna information skall användas? I USA har man redan genomfört samma inskränkningar som man vill genomföra i Sverige. De flesta amerikaner vet dock inte om detta. Den debatt som vi haft om i Sverige har varit fullkomligt frånvarande i USA. Så Hollywood passar på att visa i olika filmer som de ovan att informera folket, både i USA och resten av världen. Så vad gäller Eagle Eye - skolbio? Nej, förmodligen inte men borgerliga partier i riksdagen borde ta sig en titt på den och fundera över begrepp som frihet – ett begrepp de fullkomligt verkar förlorat innebörden av.
tisdag, oktober 07, 2008
FRA – filmen – Om avlyssning och frihet i amerikansk film.
Etiketter:
avlyssning,
Avlyssningen,
De andras liv,
eagle eye,
Enemy of the State,
FRA-lagen,
Frihet
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
3 kommentarer:
Fra är en skitkorv förtäckt med chocklad , parfymerad , massor med grädde och garnering spritsad med orden lita på mig ät mig jag är god.
Den står på silverfat och i konditoriet döljs den av andra bakelsers dofter och utseenden.
Man får den förpackad i guldplätterat papper och glitterband.
När man sedan tar en tugga är det försent,, man är redan förgiftad och dör,, bakelsen ligger brevid och skitkorven i den börjar förmultna och maskarna kryper över till liket och startar föruttnelse processen fortare.
Mördad av en bakelse/ lurad av Fra.
Inför direkt demokrati nu.
Freedom Fur Alle.
Exponera Bilderberger.
F_NWO.
Intressant.
I'm not sure exactly why but this site is loading very slow for me. Is anyone else having this issue or is it a issue on my end? I'll
check back later on and see if the problem still exists.
my site: http://trulynaughty.me/groups/often-used-or-maybe-imprinted-pills-designed-for-curing-male-impotence/
Skicka en kommentar