onsdag, mars 03, 2010

Den onda datorn – Lästips: Daemon av Daniel Suarez


Är datorerna lösningen på allt? Fråga science-fiction litteraturen och inte minst filmen och svaret är ett rungande nej. Boken Daemon är inte teknikfientlig men den vill visa på problemen som kan uppkomma när vi människor överlåter allt mer till maskiner som programmeras. Boken Daemon presenteras som tech-thriller och inte science-fiction, mest för att det mest som sker i bokens första del skulle kunna ske idag, med den teknik vi redan har. Mot slutet blir det kanske lite mycket fantasi men den ställer ändå en hel del riktigt intressanta som man kan samtala med eleverna och andra pedagoger i skolan utifrån denna bok. Trots enorm framgång för boken i USA både bland läsare och kritiker är den inte översatt till svenska men språket är relativt enkelt och borde funka utmärkt på gymnasiet. Frågor att samtala om utifrån boken är hur mycket litar vi på tekniken runtomkring oss – varför låter vi folk komma åt information i våra datorer, mobiler, spel, hem och jobb som det aldrig skulle falla oss in att dela till andra om informationen inte var digital. En enkel beskrivning av boken innehåll är att en IT-miljonär dör och efter sin död skapar han en Daemon (speciellt slags program som arbetar i bakgrunden istället för under direkt kontroll av en användare) som börjar orsaka död och elände. Är detta möjligt idag? Ja, faktiskt och här kommer bara två artiklar som pekar på samma sak. I Fianancial Times artikeln Ghost in the Machine visas hur automatiserade processer idag utför massor av ekonomiska transaktioner. Men vad händer om det blir fel i dessa processer? Vi pratar här om värden i miljardklassen som styrs av datorer…

I Aftonbladet skriver Mattias Hagberg om det automatiserade kriget i artikeln: Hotet från ovan. Idag är det massor av drönarplan som än så länge styrs av personer i USA som flyger i Irak, Afghanistan och Pakistan. Vad händer då dessa börjar programmeras och styrs sedan av robotar och inte människor? Låter som science-fiction – vi är faktiskt redan där. Vill ni se detta som ett mardrömsscenario i film kolla in EagleEye.

Så läs boken – fyll på med lite artiklar om datasäkerhet – många finns på Daemonbokens hemsida – se kanske en film och ha en hel del intressanta diskussioner om framtiden som redan är här med andra pedagoger samt era elever…

Inga kommentarer: