onsdag, februari 10, 2010

Reklamfilmens fantastiska värld x 3

skolbiodagen under Göteborgs filmfestival hade en ny film världspremiär. Var man där fick man även filmen i sin goodybag. Filmen lanserades med föreläsning där Fredrik och Johan Holmberg visade hur den kan användas i undervisningen. Filmens namn? Reklamfilmens fantastiska värld 3. Många är de lärare som arbetat med föregångarna till denna film i sin undervisning. Så varför köpa en ny del? Anledningarna är flera – den främsta är den att det hänt så mycket inom reklam och marknadsföring de senaste åren så att filmen har fått en hel ny del anpassad till dagens mediesituation. Idag finns helt nya marknadsföringskanaler och nya filmer gjorda för dessa nya marknader. Några av de mest kända är Doves reklamfilmer om skönhetsindustrin (som även finns på filmiklassrummet.se), ni finner även Greenpeace motfilm till Dovereklamen, men här finns även Kavlis dansande bebis och andra nya favoriter. Här finns helt enkelt även de senaste årens populäraste reklamfilmer samlade. Ni kan beställa den från Konsumentverket här

Denna vecka har det även varit världens största reklamevenemang. Ja, jag talar givetvis om final i amerikansk fotboll – Superbowl. Den dyraste TV reklamen man kan köpa för pengar och ofta bland den bästa. Multinationella företag lanserar sina kampanjer under denna dag. I år var filmerna rätt dåliga helt ärligt men några stack ut. Denna är en personlig favorit och passar utmärkt som illustration av hur vi söker information och varför.

GOOGLEDove valde ju ett tag att lägga filmerna på nätet istället för att köpa reklamtid under Superbowl. I år var de dock tillbaka och efter att ha satsat på kvinnor i alla åldrar och former ger de sig nu på männen. Kolla in denna film och fundera över om ni tycker den är något bra.

DOVEI veckan som gick var det även ett riktigt bra Publicerat i P1 som handlade en hel del om textreklam (som egentligen är olagligt men som tidningarna har dagligen ändå) samt om hur relationen mellan sponsring och SVT ser ut och hur olika profiler tjänar stora pengar genom att vara ”journalister” samtidigt som man säljer något.

Ladda ned programmet här:

http://www.sr.se/topsy/ljudfil/2193236.mp3

Det var allt från Reklamfilmens fantastiska värld för denna gång ses snart igen…

Inga kommentarer: