torsdag, februari 19, 2009

Alla vet väl hur man berättar eller? Om Disney och klassiskt berättande

I USA lär sig skolbarn om hur en klassisk berättelse ser ut ofta redan från en tidig ålder. Det är sällan svenska barn får samma kunskap. Att man utgår från att barn har viss förförståelse för klassiska berättelser har varit tydligast i Shrek 1 och 2. Förra vintern kom ett svar från världens populäraste barnberättare – Disney, nämligen filmen Förtrollad. I vinter kommer ytterligare två filmer som tar upp klassiskt historieberättande för relativt små barn Bolt och Bedtime Stories. I Bedtimes stories är det en viktig del av själva handlingen. Det handlar om en man som berättar en saga för oss – i den sagan berättar sagans huvudperson godnattsagor för två barn. Under tiden sagorna berättas refereras till klassiskt historieberättande om hur eviga de klassiska berättelserna är oavsett genre. Man tar t.o.m. upp referenser till manusgurus som Syd Fields och Robert McKee i en barnfilm.
I Bolt handlar det mer om vad det innebär att vara en hjälte. I filmen berättar en hamster vid namn Rhino, som har sett en del populärkultur, hur en hjälte skall vara. Det är som hämtat från av de viktigaste manusböckerna hos Disney – Christopher Voglers: The Writers journey. Tydligen klarar småbarn av självklarheter om hur våra hjältar bör vara – hämtade från Joseph Campbell, tolkade av Vogler.
Disney vet hur man berättar en historia. Efter ett par mörka år för Disney – har gänget bakom Pixar tagit över rodret för berättandet hos Disney. Effekten? Bra mycket bättre filmer från Disney än på mycket länge.
Det är ändå intressant det här med hur vi undervisar om berättande för barn. I Sverige anses det lite fult man anser att det hämmar kreativiteten med regler. Frågan är om det gör det? Det handlar om att ge dagens unga en struktur att berätta utifrån. Disney verkar tycka att detta är så självklart att man kan ha det som viktiga element i sina filmer. Skrivpedagogen Veronica Grönte har i flera år arbetat med att med hjälp av film och klassisk struktur ge verktyg för barn att berätta. Redan från små barn verkar även hon anse att man lära ut dessa hemligheter som för amerikanska skolbarn är självklarheter. Kolla in hennes hemsida http://www.makete.se/ för mer information.
Berättandet är evigt – berättelserna likaså – Disney vet detta – frågan är om dagens svenska pedagoger vet det?

1 kommentar:

Anonym sa...

Kanontext Mikael !
Eller så kan man gå in på "Berättandets grammatik" hos Multimediabyrån på Skolverket.
Vi har även Veronicas andra hemsida. www.dramaturgi.se/.
Pedagoglänkar använder nästan bara länkar till henne då det handlar om berättande.