tisdag, januari 06, 2009

Årets bästa 2008 – data – pryl – Ipod Touch/IPhone med VLC remote


17 November 2008 kommer att bli ett klassiskt datum för film och mediepedagoger. Det var datumet då det för första gången blev helt självklart att föreläsa enbart med hjälp av sin dator och utan extern DVD. Vad hände detta datum? Då släpptes VLC remote till APP store. Helt plötsligt blev det möjligt att använda sin Ipod Touch/iphone som en fjärrkontroll. Nu kanske vän av ordning hävdar att det har man kunnat göra tidigare. Det är en sanning med modifikation. Att föreläsa med dator är sällan vackert. Man är oftast bunden till datorn och alla man föreläser för ser allt som finns på en skrivbord och vilka klipp man väljer (och har och inte väljer), vilka program man har etc. Det är helt enkelt inte vidare proffsigt och allra viktigast: det är inte vidare pedagogiskt.
Föreläser man med få klipp och vill få det hela och se proffsigt ut finns ju Keynote (nej Powerpoint gör inte jobbet) och Al Gores föreläsningar är ju utmärkta exempel på hur bra det kan bli. Men nu kommer jag säkert förolämpa många – riktiga film och mediepedagoger har många klipp med sig när de föreläser och då blir det jobbigt i Keynote. Det såg helt enkelt dåligt ut när man föreläste från en dator. Tills nu. För nu kommer alltså en fjärrkontroll till VLC. Nu kanske ni undrar vad VLC är? VLC är den mediespelare för Windows och Apple som är bäst för att visa filmklipp. Den klarar av i stort sätt alla format och i dagens medievärld är det faktiskt viktigt att ha en mediespelare som klarar av detta – Windows mediespelare och Apples Quicktime klarar det till exempel inte.
Nu ges alltså möjlighet att använda datorns bästa mediespelare med en bra fjärrkontroll. Hur det fungerar? Perfekt! Man kan göra spellistor i VLC som man sedan lätt kan bläddra i. Man kan enkelt välja det klipp man vill ha och det sedan bara klicka på det så visas det på datorn/duken. De som ser på presentationen/föreläsningen behöver inte se allt annat på datorn, de behöver inte se spellistan. Det ser enormt proffsigt ut och är enormt enkelt. Årets pryl 2008 är en Ipod Touch/IPhone med VLC remote.

Inga kommentarer: