måndag, januari 12, 2009

Föreläsningstips – Göteborg film festival 2009


Filmfestivalprogrammet har kommit och vi passar på att tipsa er om ett par intressanta föreläsningar och evenemang. De är gratis bara man har ett medlemskort (35kr)


Folkets Bio filmpedagogerna
kommer under filmfestivalen att föreläsa om:
Bland prosumenter, digitala invandrare och pirater
27 januari 10-11.15
Idag ses och produceras mer film än någonsin. De visas kanske inte på bio eller produceras av stora filmbolag. Istället visas filmerna strömmande, laddas ned och sprids med sociala sajter, mail och genom mobilen. Folkets Bio Filmpedagogerna guidar er igenom den nya medievärlden och visar exempel på hur dagens medieteknik används. YouTube, PirateBay, Facebook och Webb-TV börjar bli begrepp som allt fler känner till och använder. Är de ett hot mot dagens film och TV- industri eller är de framtiden? Dagens konsumenter ser inte bara på rörlig bild utan är även med och skapar de bilder vi ser omkring oss - de har blivit prosumenter - hur påverkar detta innehållet i mediefloran?
Ladda ned en inbjudan till facebook-sidan

Liknande ämnen kommer att beröras den sista söndagen 1/2 under festivalen med föreläsningar som: Best of YouTube och Copyright Wars. Copyright Wars tar utgångspunkt från författarens Lawrence Lessigs bok Remix – en bok som kommer vara årets stora bok i världen om nya medier. Kolla in detta klipp där Lessig intervjuas av Stephen Colbert

Ett annat intressant tema under filmfestivalen är Turkiet där ni får två möjligheter att bekanta er med ett spännande filmland som säkert få har koll på. Filmpedagogen Sanjin Pejkovic kommer guida er genom dessa tillfällen och ni ges möjlighet att träffa turkiska filmskapare.
Ladda ned en inbjudan till facebook-sidan

Ett annat mycket intressant tema och ämne under filmfestivalen är Censur. Konstnären Markus Öhrn har klippt samman alla censurerade klipp till en 55 timmars film som kommer visas på Atalante. Till detta kommer drösvis med intressanta föreläsningar på temat censur – vem bestämmer vad som censureras? Vad censureras och varför? samt ser det olika ut i olika kulturer kommer att diskuteras.
Vi ses där!

Inga kommentarer: