tisdag, december 16, 2008

Årets bästa 2008 – film del 2

Årets 3 bästa svenska filmer
Svensk film har haft ett fantastiskt år. Detta märks i de tre filmer som vi valt som årets tre bästa filmer. Alla tre är flerfaldigt prisbelönta och alla tre har lyckats inte bara i Sverige utan även utomlands. Årets tre bästa filmer från Sverige är inte bara bra för att vara svenska – de är riktigt bra filmer punkt. De tre är:

Låt den rätte komma in
Tomas Alfredsons film på John Ajvide Lindqvists bok med samma namn är en riktigt bra film. Den arbetar i bilder och ljud istället för som oftast i svensk film med ord. Visst har man läst boken kanske man inte tycker att filmen är lika bra som boken men som film står den sig ändå väldigt stark. Filmen har av 50 kritiker från hela världen röstats fram som en av 2008 års 10 bästa filmer (i hela världen) – det är stort. Sådant genomslag har inte en svensk film haft internationellt sedan Bergmans dagar. Även för pedagogiskt bruk är filmen toppen.Maria Larssons eviga ögonblick
Så var en av svensk films största visionärer tillbaka med en ny film. Filmen är utmärkt, visuell, välspelad, intressant historia och dramaturgiskt klockren. Jan Troell har gjort en av sina bästa filmer någonsin och det vill inte säga lite. Filmen blev Golden Globe nominerad för bästa utländska film – det är enormt stort – filmen anses vara en av de fem bästa icke engelskspråkiga filmerna i USA 2008. Att filmen även fungerar utmärkt pedagogiskt är väl givet.
De Ofrivilliga
Okej, ni börjar nog tycka det är lite tjötigt det här med våra hyllningar av denna film men så bra är den faktiskt. Ruben Östlund har gjort en helt unik svensk film som inte lämnar någon oberörd. Innehållsmässigt stark, formmässigt stensäker, grymt bra manis och fantastiskt skådespeleri. Se den nu. Pedagogiskt har vi redan hyllat den många gånger – se här.

Inga kommentarer: