torsdag, december 11, 2008

Årets bästa 2008 – del 2 TV-serier

Årets 3 bästa Tv-serier
Har ni följt vår blogg kommer nog inte årets bästa TV-serier som någon direkt överraskning. De är följande:

The Wire (SVT)
Allt har sitt slut och i år slutade kanske genom tiderna bästa Tv-serien – the Wire. Sista säsongen hade sina brister inte minst när allt skulle knytas upp på slutet men ändå var det storartad TV. Sista säsongen fokuserade på journalistik och Wires skapare David Simon fick möjlighet att göra upp med sitt förra jobb som nyhetsreporter. Resultatet blev den förmodligen intressantaste skildringen av modern journalistik på år och dag (tillsammans med nästföljande serie Generation Kill). Det är ingen vacker bild av vart journalistiken är på väg som målas, men enligt de källor jag talat med, en väldigt sann bild. Så jobbar ni med journalistik i skolan – finns här mycket mumma att jobba med. För er andra lärare finns det en fantastisk TV-serie att studera.

Generation Kill (Canal+ och SVT i vinter)
Efter att ha avslutat the Wire gav sig dess serieskapare på Generation Kill. En Tv-serie som bygger på en bok av inbäddade journalisten Evan Wright om invasionen av Irak. Tv-serien är ingen actionfylld krigsskildring av vanliga mått. Istället är det en skildring av dagens moderna amerikanska marinkårssoldater och dagens moderna krig. Läs här för att få tio konkreta tips på hur ni kan jobba med denna TV-serie i klassrummet. Serien kan på ytan uppfattas grabbig (det är bara män i den) men de kvinnor som sett den har gillat den skarpt. Så Generation Kill – snart nära en Public Service kanal nära dig – spela in.

True Blood (canal+ och SVT förmodligen från april)
Årets tredje TV-serie är även den gjord av HBO. Den har inte den realism som The Wire och Generation Kill eftersträvar men det kanske inte är att vänta av en serie om vampyrer, varulvar, shapeshifters och Voodoo? True Blood är ändå gjord på allvar – skapad av Alan Ball (American Beauty, Six feet under) och bygger på böckerna av Charlaine Harris. Premissen är att Sookie Stackhouse, som kan höra folks tankar, möter en vampyr. Inget konstigt med det – detta utspelar sig i en tid då vampyrerna till sist tillkännagett sin närvaro och bestämt att de vill leva med oss vanliga människor. Serien utspelar sig i södern och berör söderns och USA moderna historia. Serien tar upp ämnen som rasism, främlingskap, homofobi, religion och inte minst kärlek och sex. Inga små ämnen direkt men det tas upp på ett snyggt och spännande sätt. Så jobbar ni med frågorna ovan i skolan lär ni just skaffat er en ny favorit TV-serie

Inga kommentarer: