onsdag, december 10, 2008

Årets bästa 2008 – TV

Nu när året börjar närma sig sitt slut så börjar det bli dags att sammanfatta det år som gått. Här på filmpedabloggik kommer vi nu under de närmaste veckorna sammanfatta medieåret inom Film, Data, Text och TV. Låt oss börja med årets bästa TV.

Utbildnings TV
Daily Show (Kanal 9) och Colbert Report (internet)
Ingen annanstans lär ni fått lika bra koll på vad som händer eller inte händer på den amerikanska mediefronten som hos dessa två program. Daily Show hade fram till valet ett par riktigt magiska stunder – varav många av dessa stunder var som gjorda för att arbeta med i skolan.
Här nedan följer tre favoriter:
http://www.thedailyshow.com/video/index.jhtml?videoId=178638&title=Still-President-Bush---His-Not-Yet-Legacy:-Language
http://www.thedailyshow.com/video/index.jhtml?videoId=176740&title=Headlines---It%27s-the-Stupid-Economy
http://www.thedailyshow.com/video/index.jhtml?videoId=171628&title=Senate-Intelligence-Report---Number-Two

Colbert report
som ännu inte sänds på TV i Sverige (kommer sändas från nyår) hade även de ett par klassiska ögonblick – likaså de gjorda för att arbeta med i klassrummet. Årets bästa kommentar om ekonomin finner ni här:Kobra (SVT)
Kobra är public service när det som allra bäst. Inte alla avsnitt har varit klockrena för skolan men väldigt mycket material som Kobra producerat som har varit spännande att samtala kring. De har i höst tagit upp spännande ämnen som sanning, psykoanalys, politisk humor, bröst och papparazis. Deras kortfilmer på en minut har även de ofta varit intressant för diskussioner om genus och politik. Bra, underhållande och mycket bildande TV.
http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1281987

Boston Tea Party (kanal 5)
Filip och Fredrik är väl bara pajaser – eller? Visst är Boston Tea Party grabbigt och rätt sexfixerat men det är samtidigt allmänbildande. Genom att de faktiskt har inbjudna gäster och en panel bestående av duktiga forskare så kan man få svar på diverse frågor. En del som man faktiskt undrat över själv – andra som inte förstår hur de ens kom på frågan – icke desto mindre intressant.
http://kanal5.se/web/guest/webbtv/-/k5videoplayer/playlist-name/Boston+Tea+Party+207/webtv/true

1 kommentar:

Anonym sa...

Tak for de interessante oplysninger