fredag, december 05, 2008

Filmtips: Skolan på bio - tre intressanta skolbio-filmer

I vinter kommer tre stycken filmer som alla utspelar i skolan. Alla tre är intressanta skildringar av främst gruppdynamik. Alla tre är bra filmer – inte bara som skolbio utan som fristående filmer. Filmerna De Ofrivilliga, Die Welle och Mellan väggarna kommer från Sverige, Tyskland och Frankrike och ligger nog verklighetsmässigt närmare den svenska skolan än sina amerikanska motsvarigheter. Alla tre jobbar även just med att ha en betraktande stil som påminner om dokumentären. De ofrivilliga och Mellan murarna skulle man rent utav kalla dramadokumentärer.
De ofrivilliga har vi redan skrivit om på filmpedabloggikläs här. Kan dock nämnas att de scenerna som utspelar i skolan är mycket intressanta att samtala om i skolan. Om hur teori i klassrummet möter praktisk verklighet utanför klassrummet är spännande att se och diskutera.


Den tyska Die Welle bygger på en amerikansk förlaga – The Wave från 1981. Filmen är dock anpassad till dagens Tyskland och kryddad med kulturella markörer för dagens unga och blir därmed intressant i kulturellt närliggande Sverige. Skulle nazi-diktaturen kunna återkomma i dagens Tyskland? Detta land so levt och gjort upp med sitt arv – eller? Själva har jag i en vänsterförening personligen fått uppleva hur Autokrati fungerar i verkligheten. Det är faktiskt rätt skrämmande att se en film som Die Welle och så tydligt se vilka enkla mekanismer som krävs för att skapa en Autokrati eller diktatur. Filmen är välgjord och välspelad och har massor av intressant att samtala om i klassrummet. Handledning från SFi finns ute nu.
Den franska Mellan väggarna bygger på en bok av Francois Begaudeau som spelar i stort sätt sig själv. Även de andra skådespelarna i filmen kommer från skolan där filmen utspelar sig. Filmen jobbar mycket med långa sekvenser, utan en tydlig dramaturgi och utspelar i befintliga miljöer. Kanske inte det som man tänker elever skulle vara intresserade av men filmen äter sig in i våra medvetanden. Premiär 19 december.Tre filmer om skolan. Tre filmer som bör arbetas med i skolan. Tre filmer som visar upp andra problem i skolan än de som ofta nämns i debatten.

Inga kommentarer: