onsdag, september 24, 2008

Det kunde inte hända här – om skolmassakern i Finland och hur man arbetar med problematiken i skolan.

Ännu en skolskjutning i Finland. Två, på mindre än ett år. Vad är det egentligen som gör att landet som brukar lyftas fram som det med den bästa skolan – har haft två skolskjutningar på ett år? Förklaringarna kommer att hagla likaså beskyllningarna. Förmodligen kommer film, internet och dataspel få en del av skulden, frågan är bara om det verkligen är film, internet och dataspel som är skulden? Kanske finns det andra orsaker?
När regissören Ilmar Raag pratade om sin film Klassen (som handlar om mobbning och en skolskjutning) på Göteborg Film Festival så sade han att: ”Då filmen kom ut i Estland sade folk att det skulle aldrig kunna hända här – det är sådant som händer i USA”. Kort därefter skedde den förra skolskjutningen i Finland och helt plötsligt var man faktiskt rätt ense om att kan det hända i Finland kan det hända i Estland. Frågan är: skulle det kunna hända i Sverige?
Filmen Klassen har vi skrivit om tidigare på filmpedabloggikläs här. Det är en mycket stark och utmärkt film för att diskutera mobbning men även hur något som en skolskjutning kan uppstå. Handledning finns på Zoomladda ned här. Även en artikel om filmen finner ni här. Så vill ni prata om ett aktuellt ämne - se denna film och prata om den i klassrummet. Bara en liten uppmaning – se till att se filmen själv först .

Inga kommentarer: