tisdag, januari 15, 2008

Skolbiotips under Göteborg Filmfestival

Det är snart dags för ännu en upplaga av Göteborg Filmfestival. Som vanligt är det lite lurigt att orientera sig i det enorma utbudet Här kommer ett tips om en film som kommer att fungera väl som skolbio på gymnasiet.

“Klass” är en Estnisk film om något som sker i de flesta skolor varje dag, nämligen mobbing. Joosep är klassens hackkyckling och tar sig genom skoltiden med hjälp av drömmar om en bättre framtid någon annanstans. Alla i klassen deltar i mobbingen vare sig de gör det handgripligen eller genom sin passivitet. En dag tycker Kaspar att det får vara nog och låter bli att delta i misshandeln och hamnar därmed i konflikt med klassens ledare. Detta får till följd att klassen nu har två personer att mobba. Båda lider oerhört av sin utsatthet, men var går gränsen för en människa? och vad sker då man passerar den? Filmen fick ytterligare aktualitet efter tragedin i Jokela i Finland sent i höstas.

Ilmar Raag har gjort en imponerande stark debutfilm om popularitet, grupptryck, förnedring, ansvar och stolthet. Hans bildarbete är flyhänt och engagerande. Musiken välskriven. Klippningen medryckande. Filmen biter sig fast från första stund och släpper sedan inte taget.

Filmen "Klass" är en fantastisk utgångspunkt för diskussioner på gymnasiet om hur vi behandlar varandra, inte bara i klassen, kamratgängen, relationen, familjen, eller i skolan, utan i samhället i stort. Hur reagerar vi på grupptryck? Ser det olika ut för tjejer och killar?

Filmen blev strax en av de populäraste på bio då den gick upp i Estland för snart ett år sedan och lär få en tv-serie som uppföljare och pilotavsnittet kommer att visas under 2008. Den har vunnit flera priser på filmfestivaler, men har ännu ingen distribution i Sverige. Frågan är hur många fler chanser vi får att se den på duk än vid de fyra visningar den har under Göteborg Filmfestival.

För er som missar den i Göteborg finns faktiskt en chans till att se "Klass" på stor duk, och det under Barn- och Ungdoms Film Festivalen BUFF, i Malmö i mitten av mars. Då med målgruppen för filmen som publik. Missa inte det även om ni sett den förut.

Inga kommentarer: