torsdag, januari 10, 2008

Bok till film

Nu under januari och februari kommer flera mycket intressanta filmer baserade på böcker. Båda mästerverken och oscarsfavoriterna No Country for old men och There will be Blood bygger på böcker. Likaså andra Oscarsfavoriter som Into the Wild, Gone Baby Gone, Fjärilen i bikupan och Flyga Drake. Den sistnämnda kan man se på skolbiodagenGöteborgs Film festival som har temat bok till film. Programmet kan ni ladda ned här.

Tänkte dock nämna två andra filmer som jag verkligen rekommenderar för arbete med film till bok, det är: I am legend och Försoning. Försoning som bygger på Ian McEwans roman är en mästerlig studie i berättandets konst. Filmen som ger oss flera perspektiv på samma sätt som boken är en mycket intressant studie i berättande. Varför berättar vi, hur berättar vi och för vem? Sedan är filmen osedvanligt filmisk för att vara en adaptation vilken möjliggör arbete med hur man berättar i bild kontra text. Filmen berättar även på ett intrikat sätt med hjälp av musik och ljudeffekter vilket visar på filmmediets överlägsenhet som multimedium (här finns text, musik, bild och teater i ett). För alla engelskalärare är filmen även en våt dröm då den på samma sätt som boken berör litteratur och samtidshistoria, men då det är film även filmhistoria. Ett givet val som skolbiofilm.

I am Legend är en ganska annorlunda film. En science fiction skräckfilm som är riktigt intressant utifrån just adaptationsprocessen. Filmen är nämligen väldigt trogen boken men samtidigt är den en uppdatering av boken till 2000-talet. Fördelen med boken I am legend är att den är relativt kort, den är enkel i sin struktur och då den handlar om en ensam man, så har den en tydlig berättare. Utifrån detta kan man enkelt som lärare diskutera bok kontra film, hur berättar man i tal/text, hur bildgestaltar man och hur har man valt att uppdatera berättelsen. Så två filmer att arbeta med i vår för er som vill arbeta med bok till film.

Inga kommentarer: