fredag, februari 22, 2008

TV-tips: Oscar-galan och saker ni säkert inte visste om den samma


Ofta när jag pratar Oscars med folk som skriver om film eller själva arbetar med film så är okunskapen om hur det här med Oscars fungerar enorm.
För det första, priset delas ut av Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Det är en akademi bestående av filmarbetare inom olika gebit. Akademin består av c:a 6500 medlemmar från c:a 34 olika länder men de flesta är amerikaner. Medlemmarna bjuds in av de olika avdelningarna inom vilka de jobbar (du kan bara tillhöra en). Oftast innebär en Oscarsnominering i de vanliga kategorierna (inte bästa utländska film) att man blir inbjuden.
Nomineringarna går till som så här. Medlemmarna nominerar inom de kategorier de själva arbetar, samt att alla nominerar till bästa film. Det finns dock kategorier som nomineras av en liten grupp medlemmar som t.ex. dokumentär, bästa utländska film, kortfilmer etc. Detta innebär att om man blir nominerad till bästa manus innebär det att akademins manusförfattare anser att man skrivet ett av det årets 10 bästa manus. Detta innebär att en nominering anses vara av högt värde för de nominerade därför att de är nominerade av de allra bästa i sitt fält. När sedan nomineringarna är klara kan man rösta på nästan alla kategorier. Vissa kategorier som dokumentär och bästa utländska film kräver att du har sett alla de nominerade. Ni kanske frågar er hur kan alla i akademin verkligen se alla övriga filmer och veta vad som gör dem bra i sitt fält? De får en hel del hjälp på traven kan man säga. De flesta filmbolag skickar ut DVD:er till alla akademins medlemmar och talar om på skivorna vilka som de först anser bör nomineras och/eller vilka som är nominerade från filmerna. Man skickar även ut specialskivor i kategorier som musik, specialeffekter och ljud så man kan se och höra vad som utmärker de nominerade i de berörda kategorierna. Alla dessa DVD:er har sedan en tendens att hitta till illegala nedladdningssajter. Bolagen skickar även ut manus så att man faktiskt kan läsa manuset vilket ha omöjliggjort en nominering/vinst för Du Levande då det inte fanns något direkt manus till den filmen. Apropå Du levande så är den märkligaste kategorin den för Bästa utländska film eller som det borde vara bästa icke-engelskspråkiga film. För den kategorin har haft en enorm massa konstigheter för sig på sistone. Filmer har inte blivit nominerade för att det inte funnits ett filminstitut i landet som nominerade (Palestina och filmen Divine Intervention), filmer har blivit strukna för att de pratade på annat språk än det som talas i landet som nominerar (Italienska Private, Israeliska Polisorkestern som kom bort) och den allra märkligaste strykningen på senare tid: Lust, Caution som inte ansågs Taiwanesisk nog. De pratar kantonesiska och mandarin och den utspelar sig i Kina inte Taiwan. Det är de inhemska länderna som nominerar en film som måste haft inhemsk premiär och nomineras innan 30 september. Därför släpps filmer som man tänkt sig skall kunna bli kandidater på svenska biografer i augusti/september. I år blev alltså Du levande utvald. Sedan är det så att för att rösta i den kategorin finns det speciella visningar där man kan rösta eller om man kommer från utlandet anses man även kunna rösta.
Jag skall inte säga hur men jag har själv faktiskt varit med och röstat på Oscars.
Årets spektakel sänds på Kanal 9 med start 02.00 på söndag natt (25 februari). Årets värd är Jon Stewart, från the Daily Show som ni kunnat läsa om en hel del på bloggen. Förra gången han var värd var det en hel del riktigt roliga politiska skämt och med tanke på presidentval och många filmers teman i år så lär det bli bra även i år. Spela in eller se live – det brukar finnas en hel del intressant att använda i medieundervisning.

Inga kommentarer: