söndag, februari 24, 2008

2007 års bästa skådespelare

I natt är det Oscars. Några skådespelare kommer att vinna priser för sina rollprestationer. Men vilka skådespelare var bäst förra året? För det första, förra året var ett extremt manligt filmår. De bästa berättelserna handlade om män, berättade av män och tog upp manliga problem. Förra årets bästa manliga skådespelare var Josh Brolin. Vem och varför kanske ni undrar? Brolin spelade i tre av förra årets allra bästa filmer – American Gangster, In the Valley of Elah samt No Country for old men. Utöver detta var han även med i Planet Terror. Brolin har utseendet mot sig – han blir oftast typecastad, men 2007 gjorde han verkligen det bästa möjliga med sina roller. Inte minst hans insats i No Country... verkar ha glömts bort i jämförelse med Javier Bardem och Tommy Lee Jones. Så förra årets bästa skådespelare sett över hela året var Josh Brolin. Han hade dock hård konkurrens av både den alltid lika briljante Philip Seymour Hoffman och den unge var magisk i Casey Affleck. Casey AffleckMordet på Jesse James… och spelade skiten ur de övriga etablerade skådespelarna. I Gone Baby Gone gör han samma sak och det är imponerande i en film där han spelar med två av USA:s bästa skådespelare någonsin, Ed Harris och Morgan Freeman. Hoffman var utmärkt i den inte helt gjutna Before the devil knows you’re dead, och i vanlig toppform i Familjen Savage och Charlie Wilson’s War.
Bland kvinnorna är det Cate Blanchett som visat att hon är en stor skådespelerska i mer än en film. Hon har faktiskt möjlighet att vinna oscars för båda dessa roller. I Elizabeth: the Golden Age är det hon som bär upp en inte helt lyckad film. I I’m not there är hon den bästa Dylan-personligheten och det är rätt symptomatiskt för året att årets bästa kvinnliga biroll är en mansroll.
Så även om Daniel Day-Lewis, Bardem, Julie Christie och Blanchett vinner sina skådespelarkategorier så skulle jag inte säga att de var de bästa skådespelarna förra året utan bara de som spelade bäst i en specifik film.

Inga kommentarer: