måndag, oktober 16, 2006

Världen efter 11 september i film och på TV

För inte så lång tid sedan var det fem år sedan 11 september. Detta uppmärksammades i media på olika sätt. För er som jobbar med film och mediepedagogik har det kommit två intressanta tidningar som belyser ämnet. Den ena Zoom som innehåller artiklar om filmerna United 93 och Loose Change (den senare skriven av filmpedabloggiks Fredrik). Den andra tidningen är Sight and Sound som gör en riktigt intressant kritisk analys av ämnet med tre olika infallsvinklar. Den ena handlar om Oliver Stones film World Trade Center, den andra om hur omvärlden har behandlat ämnet och inte minst kriget mot terrorismen och den sista hur Hollywood behandlat ämnet. Alla tre artiklarna är mycket intressant läsning och ger en i mitt tycke mycket bra översikt hur dessa ämnen behandlats i film världen över.
På svenska biografer kan vi nu se Oliver Stones film som är riktigt dålig. Inte för att den är patriotisk (vilket den är) och inte enbart för att han gjort det till en katastroffilm utan för att den är bedrövligt berättad både tekniskt och handlingsmässigt.
Så strunta i biografen och stanna hemma och se South Park, Sleeper Cell eller the Road to Guantanamo. The road to Guantanamo är allt den misslyckade Gitmo inte är. Den är rapp, intressant, berörande och berättar i sin dramadokumentär form bra mycket bättre och mer om hur hemskt det är att vi i väst tillåter något som Guantanamo att finnas. Hur kan vi i väst tillåta att en president i USA säger att kränkning av mänskliga rättigheter är ett vagt begrepp och att hans försvarsminister säger att vi efterlever Genevekonventionen ”for the most part” – (citat från filmen). Stark film om vad som kan hända om ser fel ut och befinner sig på fel plats vid fel tid.
Sleeper Cell är det bästa programmet ni kan se på svensk Tv just nu. Den tar upp enormt många av de problem USA och islam möter i en värld efter elfte september. Borde vara obligatorisk tittning för alla. Den belyser ämnen som vad islam och koranen menar med jihad, hur fel amerikanska myndigheter tänker då de handskas med en kultur de inte vill lära känna och varför folk faktiskt kan börja hata USA. Storartad TV på SVT1 måndagar 22.00.
Senaste avsnittet av alltid lika roliga och aktuella South Park handlar om konspirationstankar kring 9/11. Det kommer att avslöja fruktansvärda saker om orsaken och sanningen bakom den där dagen i september. Så skippa World Trade Center filmen, köp senaste Zoom och Sight and Sound, se Road to Guantanamo på DVD, kolla in Sleeper Cell på TV och South Park på Internet så har ni en kommer ni få en bra mycket bättre uppfattning om medias bild av världen efter elfte september.

Inga kommentarer: