onsdag, augusti 23, 2006

Rapport från filmdagarna – dag 2 den 23 augusti 2006

Dagen startade underbart med kanske årets bästa film, Thank you for smoking. Arbetar ni med retorik och skolan är det bara att skicka iväg klassen på denna film och sedan har ni diskussionsämnen för resten av läsåret. Filmen som handlar om tobakslobbyn är ett underbart litet exempel på hur man kan göra film som är både underhållande, formmässigt väldigt säkra och lärorika. Här i Malmö citeras redan friskt från filmen i samtal. Se den!
Nästa film var nästan lika bra men inte film som fick en på bra humör. Sussanne Biers nya: Efter bröllopet är ett triangeldrama med enormt många nivåer och skådespeleri i världsklass. Det mest sorgliga är att Rolf Lassgård inte kommer att kunna få svenska filmpriser (filmen är dansk) för sin rollinsats som fullkomligt krossar allt andra svenska skådespelarinsatser i år. Förmodligen inte en film era elever kommer men se den för egen räkning, och ta med er näsdukar för det lär behövas.
Djävulen bär Prada är baserad på den populära boken med samma namn. Den utspelar sig i modeindustrin och har en del riktigt bitska sanningar att säga om den industrin. Förmodlig en väldigt sann skildring av tidnings och modeindustrin. Meryl Streep som bossen från helvetet visar bara ännu en gång hur bra hon är som skådespelerska. Det finns en del att diskutera och prata om i klassrummet om denna film.
Den enskilde medborgaren är Galenskaparna och After Shaves nya film och är inget vidare bra. Claes Eriksson har en del roliga idéer, hjärtat på rätta stället men filmskapare är han inte. Manuset är urvattnat, skådespeleriet inget vidare och det ser ut som TV. Som enstaka sketcher kan vissa av scenerna fungera. Ämnet som främst är baserat på Skandia-affären är angeläget men som alltid lyckas man inte göra film om ekonomiska oegentligheter.
Nu väntar fest med branschen men nya snabb recensioner kommer imorgon.

Inga kommentarer: