fredag, augusti 25, 2006

Rapport från filmdagarna del 3 den 24 augusti 2006

Efter en kvälls festande var Little miss Sunshine den perfekta starten på dag 3. Filmen är ett typexempel på bra amerikansk indiependentfilm. Filmen som handlar om en dysfunktionell familj som skall åka från Albuquerque till en skönhetstävling för deras dotter i Kalifornien. Det blir en resa fylls med både humor och gravallvar. Underbart skådespeleri och härliga karaktärer gör denna film till ett lyckopiller för en vuxnare publik. Allra härligast är den lilla dottern som ser som vanlig tjej i en tävling som så tydligt är för freaks.
Därefter följde Sofia Coppolas nya film Marie Antoinette som handlar om personen med samma namn. Filmen delar åskådarna i två läger antingen gillar man den eller inte. Själv gillade jag den. Tempot är lågt, snygga kostymer och modern musik. Märkligt nog passar allt detta för att berätta en historia (inte DEN historien) om Antoinette. En liten flicka som skickas till Frankrike och blir sedermera hatad drottning. Filmen handlar dock mest om ensamhet och längtan. Inte en film man skall se i historiska syften och kanske inte en film som handlar om moderna teman men ändå intressant.
Slutfilmen var den mycket personliga Farväl Falkenberg. En film som förmodligen kommer bli väl bemött av kritiker i Sverige och skickas som Oscarsbidrag. Det är dock ingen vanlig och lätt film. Det är en högst personlig och reflekterande betraktelse av en sista sommar för några killar i Falkenberg. Filmen har ett väldigt personligt och nära tilltal som drabbade i alla fall mig. Det är en film där kvinnor i stort saknas men som ändå berört många kvinnor jag pratat med som sett filmen. I känslan så påminner den faktiskt om den drömska Virgin Suicides (av Sofia Coppola). Med denna film far filmdagarna slut. Så dags för en liten sammanfattning.
Filmer som kommer funka som skolbio: Thank you for smoking, Förortsungar och Little miss Sunshine.
Filmer som kommer bli populära och där det finns en hel intressant att plocka i: Bilar, På andra sidan häcken och Djävulen bär Prada.
Filmer som ni kan se för egen skull: Efter bröllopet, Marie Antoinette och Farväl Falkenberg
Exempel på att svensk film inte är något att ha: 7 miljonärer, Exit, Den enskilde medborgaren, Säg att du älskar mig och Sök. Alla är inte helt värdelösa men är ytterligare flera i mängden inte vidare bra filmer som producerats i Sverige i år.
Det var allt för denna gång.

Inga kommentarer: