onsdag, augusti 23, 2006

Rapport från filmdagarna i Malmö – Dag 1 – tisdag den 22 augusti 2006

Varje år visas årets flera av höstens kommande filmer i Malmö. Under tre dagar visas filmer från morgon till kväll. Här kommer en rapport från första dagen.
Dagen startade med Bilar (Cars), Pixars och Disneys nya storfilm. Filmen är väldigt bra animerad men har Pixars hittills sämsta handling. Filmen är nostalgisk och vill ge oss lärdom om att lära av det förgångna och äldre vilket är sympatiskt, men filmen tar långt tid på sig att få fram det budskapet. Förfilmen Enmansorkester är en liten pärla som lätt kan omsättas i undervisningen. Kommer säkert även på DVD:n.
Film nummer 2 var 7 miljonärer. En svensk filmfars i klassisk tappning. Man skall ge filmskaparna cred för att de aldrig låtsas om att det är något mer än en väldigt simpel fars men vidare kul eller bra är det inte. Det roligaste för egen del var att filmens skurk hette Kowalski och ingen kunde uttala det riktiga namnet. Kommer säkert fungera någorlunda på bio men inte bland yngre.
Den stora positiva överraskningen var Förortsungar, en modern variant av rännstensungar. Filmen blandar musiknummer och tal på ett smidigt sätt och anpassat till 2000-talet. En bra berättelse, bra skådespelarinsatser och säkert tonläge gör detta till en given skolbiofilm i höst och vår för lågstadiet och mellanstadiet. Förortsungar är något så ovanligt som en bra svensk barnfilm, som inte fördummar publiken och med hjärtat på rätt ställe.
Exit är Peter Lindmarks nya film. Den är finansierad med riskkapital pengar och utspelar sig till viss del i den världen. Mads Mikkelsen spelar huvudrollen som hård och tuff företagare som råkar ut för en psykopat. Tekniskt är filmen inget vidare, berättelsen engagerar inte även om det finns stunder som fungerar. Även om man lovat pengarna tillbaka från denna film är jag inte helt säker på att publiken kommer strömma till, varken den tilltänkte yngre eller den lite äldre.
Dagen avslutades med två lite vuxnare filmer. Den tyska Elementarpartiklarna är en filmatisering av Michel Michel Houellebecqs bok med samma namn. Filmen har inte tillnärmelse det bottnar och den kritik av vårt moderna samhälle som boken har men är ändå intressant. Man har ändå lyckats främst med hjälp av riktigt bra skådespelare gestalta i bild mycket av det boken beskriver med ord. Filmen är inte lika provocerande som boken men ändå en intressant betraktelse av vår samtid.
Dagen avslutades med Woody Allens Scoop. En söt liten bagatell med Woodys nya favorit Scarlett Johansson som utspelar sig i London. Ännu en gång bearbetas överklassen fast denna gång med humor till skillnad från den seriösa Match Point. Gillar man Woody Allens typ av humor är det en och en halv timmes tidsfördriv. Inte alltför djupt men bitvis roligt.
Fortsättning följer….

Inga kommentarer: