tisdag, januari 26, 2010

Film i klassrummet: ny sajt tillagd: Nyheter


Film i klassrummet harr uppdaterats med en ny sajt som passar utmärkt för att arbeta med i SO-orienterade ämnen: Nyheter från Kungliga Biblioteket. Lär mer om den nedan:Nyheter
http://kb.se/nyheter/index.html
http://www.youtube.com/kunglbiblioteket

Arbetar ni på något sätt med nutidshistoria i er undervisning – så finner ni här en guldgruva. På denna sajt och dess YouTube-kanal har Kungliga biblioteket (KB) samlat olika händelser och hur de skildrats i svenska nyheter. Som arbetsverktyg är det perfekt för er lärare som vill visa hur någon händelse skildrades i TV, men även hur rätt självklara företeelser idag skildrades för första gången i TV:s nyhetssändningar.
Sajten Nyheter är uppbyggd i delarna: Händelser, politik, genus, ungdom, brott. Under de respektive delarna hittar ni diverse klipp som hänger samman med rubrikerna:

Händelser: Här finner ni olika händelser från Göta Elf kantrar -1908 till 2001 års Göteborgskravaller. Perfekt om ni vill visa hur en viss händelse skildrats i nyheterna.
Politik: Hur man skildrat politiska skeenden i radio och TV? Från att radions eko började Dagens Eko startar (1937) till skildringen av hur Alliansen gjorde sina sista insatser under valrörelsen 2006. Bra om ni vill visa för eleverna hur politiken har förändrats i Sverige under 100 år.
Genus: Med hjälp av radio och TV-klipp kan ni tillsammans med eleverna titta på hur vi man historiskt sett på kvinnor och män samt andra relaterade frågor som HBT-frågor.
Ungdom: Hur har man sett på ungdomar och deras intressen? Följ med på en resa från den förhatliga och farliga jitterbuggen via raggare, rullbrädeåkare, filmtittare fram till dagens hackers och ravare. Jobbar man med film är Farlig film ett underbart klipp.
Brott: Brott har alltid ansetts vara ”bra nyheter”. Här kan ni kolla på klipp med brottskoppling från Bildsköne Bengtsson och Tatuerade Johansson, 1934 till Helikopterrånet i Västberga 2009.

Det som är bra med Nyheter-sajten är att här finns bakgrund till klippen men även länkar för fördjupningar i de olika ämnena som nyheterna berör. Så passa på att använda dessa klipp för att illustrera såväl historiska händelser som trender i Sverige.

Kan även påpekas att NO-resursen TED-talks är uppdaterad läs mer om den här..


Inga kommentarer: