lördag, november 07, 2009

Filmpedabloggik – the comeback!

Av olika anledningar har filmpedabloggik inte varit aktivt sedan i vår. Nu blir det ändring. Minst en gång i veckan kommer ni kunna läsa recensioner, tips och annan information som kan vara bra att ha för att arbeta med media i skolan. Folkets Bio filmpedagogerna har tillsammans med Multimediabyrån (Skolverket) skapat en ny sajt för er som arbetar med hjälp av media i skolan som heter Film i klassrummet och nås här. När det händer nya grejer på film i klassrummet så kommer ni att få reda på det här först så ni enkelt kan hitta i det enorma material som film i klassrummet är.
Denna vecka börjar vi med denna film som ni hittar under Se och prata på underfliken filmer på teman i kategorin: musik och dans:
Everybody´s free ( to wear sunscreen )
“Advice, like youth, probably just wasted on the young”.

1997 skrev kolumnisten Mary Schmich en essä i Chicago Tribune som regissören Baz Luhrmann gjorde till en världshit när han 1998 använde den på sin skiva “Something for everybody”. Den samplar hans remix av Rozallas “Everybody´s Free (To Feel Good)” som användes i “Romeo och Julia”. Konstnären Bill Barminski gjorde videon.
Mary Schmich kom på att hon aldrig fått chansen att hålla ett tal till studenterna på en skolavslutning. Så hon skrev ett i alla fall. Rubriken var:
“Advice, like youth, probably just wasted on the young”.

Detta är en liten musikvideo som står för sig själv. Det är inte marknadsföring. Det är inte reklam. Det är gammal livsvisdom i ny form. Videokonst. Om du lyssnar till dess råd kanske du blir lycklig. Vem vet? Men för allt i världen, glöm inte ditt parasoll.
Filmen hittar ni på:
http://www.barminski.com/movs/sunscreen.mov

Inga kommentarer: