fredag, mars 06, 2009

3d på svenska biografer fortsättningen: Resan till jordens medelpunkt 3d


3D:s intåg på svenska biografer fortsätter. Vi har fått se dokumentär i 3D (U23D), animerad Bolt 3D och nu kommer den första spelfilmen med skådespelare med den nya generationens 3D. Det är filmen Resan till jordens medelpunkt 3D med bl.a. Brendan Fraser. Det fungerar faktiskt sådär både filmiskt och med 3d: n. Filmen suger kloakvatten även om min arbetskamrat tyckte den fungerade bra i sin genre. Men smaken är olika och det finns säkert många som kommer tycka att detta är kul även om jag inte tillhör dem. Större problem är det här med 3D och spelfilm med verkliga människor. För det första är denna film är denna film gjord mer på det gamla sättet med saker som kommer ut mot duken istället för att arbeta inåt (med djup). Detta skapar två problem:
1. Hela bilden är inte alltid i 3D (utan bara vissa objekt) och det blir lite dåliga brytningar i bilden.
2. Det blir jobbigt att kolla på i längden 1.30 känns som ansträngande för ögonen – tänk er en film på 2-2.30 i längd. Folk kommer må illa så som förut.
Ytterligare ett problem som inte riktigt funderat på i USA är det här med textning. Amerikaner ogillar skarpt allt som är textat (förutom Slumdog millionaire). Textning i 3D skapar problem – vart skall texten ligga? Hur skall det fungera med bilden i stort?
Så 3D experimentet fortsätter i Sverige. Nästa film som ser riktigt intressant ut både som film och 3D är Aliens vs. Monsters – premiär 3 april. Sedan kommer ytterligare ett gäng animerade filmer i 3D som verkar bra. I november och december får vi se hur bra den nya tekniken med 3D kommer fungera på spelfilm med verkliga skådespelare med Christmas Caroll och Avatar. Hoppas de fixat till problemen som fanns med Resan till jordens medelpunkt. SF har även bestämt sig för att ta 125 kronor för 3D-filmer – läs mer om det här. Det är ett okej pris om filmerna är av Bolts kvalité )både vad gäller 3D och film men inte värt det vad gäller Resan till jordens medelpunkt. Utan 3D kan det dock sägas att filmen är fullkomligt otittbar så skall ni se den, se den i 3D.

1 kommentar:

mattias sa...

Hey, du har ju glömt Coraline!