tisdag, februari 24, 2009

TV-tips: Lie to me (onsdagar TV4)


Bara en månad efter USA premiären kommer vårens mest intressant TV-serie till Sverige. På onsdag börjar TV4 sända Lie to me. Lie to me är en Tv-serie som är riktigt intressant att använda i sin undervisning. Serien handlar om Dr. Cal Lightman spelad av Tim Roth. Lightman driver ett företag som läser av och tolkar folks kroppsspråk. På sätt och vis är Lightman en mänsklig lögndetektor. Det som gör serien intressant är att man i den kopplar olika känslor och uttryck till verkliga personer. Hur ser förvåning, avsmak, njutning, osäkerhet ut? Avsnitten är skapade så att det handlar om ett eller två fall som skall lösas dvs. se om de som skall undersökas talar sanning eller inte. Om inte vad är det deras kroppsspråk döljer/avslöjar? Det är faktiskt mycket intressant att se hur mycket vi visar/döljer genom små rörelser i ansiktet och i kroppen. Arbetar men med presentationsteknik i skolan så är det faktiskt riktigt viktigt med vad vi uttrycker och hur vi utrycker oss. Att Tim Roth spelar huvudrollen – så bra som han brukar spela är ju en riktig extra bonus. Kolla in Lie to me. Givetvis kan ni ju arbeta med form och stil kring denna väldigt klassiska Tv-serie.

2 kommentarer:

lillerik sa...

Detta med att läsa människos kroppsspråk och tal för att avgöra om de ljuger, hur de känner osv verkar komma starkt i TV-serier nu. House började lite smått för några år sen och nu kommer både denna och The Mentalist (JFGI), det är ett häftigt ämne och antagligen därför det är så populärt.

Mikael sa...

Hej!

Du har förmodligen helt rätt och Lie to me är ju uppbyggt på samma sätt som House. Butter engelsman spelad av superbra skådespelare. Denna skall lösa en eller flera gåtor varje vecka. Han har även en del hjälp av ett team runtomkring sig. Samt det här med bilder som förklarar det han just har talat om. Men visst är ämnet fascinerande.