tisdag, januari 20, 2009

Farväl Bush och tack för all bra kultur – t.o.m. porrbranschen kommer sakna dig!

Idag så svärs en ny president in i USA. Även om många på denna planet anser det vara bra så är frågan om det är bra för den amerikanska kulturen? För George W Bush fullkomligt hopplösa styre har inneburit att amerikansk spelfilm och dokumentär varit bättre än på länge. Den bästa TV:n och vassaste politiska satiren kanske någonsin har man även producerat under Bush år vid makten. Litteraturen har även den mått bra, likaså musiken. Så vad händer nu? Obama är omtyckt av amerikanska kulturetablisemanget. Det kommer inte komma kritik på ett bra tag. Politisk satir blir även det svårt – en massa vita män kommer få det svårt att kritisera en svart man utan att framstå som smårasistiska.

Amerikansk spelfilm har på senare haft en renässans och många filmkritiker anser att dagens filmer är det bästa som producerats sedan 70-talet. Under senare år har det kommit väldigt många filmer, såväl stora studioproduktioner som indiependent film som varit bra både innehållsmässigt och formmässigt. Dokumentärfilmen har under Bush tids vid makten fått sig en renässans i USA. Bush och hans regerings många skandaler, övergrepp och ideologi har lett till mycket bra ämnen för dokumentärer.

TV har gått från att vara ett ganska blekt medium till en utveckling där Tv-serier är mer populära en film. Allt under Bush tid vid makten.

Allra bäst har ändå komiken och satiren mått av att ha en president som Bush. USA har varit som en Kafka-roman där på samma sätt som under kommunisttiden i Europa komiken och satiren blivit en överlevnads strategi. Istället för att gråta över sakernas tillstånd har man skämtat om dem. Frågan är hur roliga program som Saturday Night Live, Daily Show, Colbert report, the Onion och Real time with Bill Maher kommer att vara efter idag? Roliga ja, men lika roliga? nja.

Till och med porrbranschen kommer att sakna Bush. Under Bush har porrbranschen måtte jättefint. De har bara blivit större och större. Nu går det inte lika bra längre (märkligt nog går porrbranschen bäst med republikaner i Vita huset). Det går faktiskt så dåligt att porrbranschen gav sig av till Washington för att få ekonomisk hjälp härom veckan. De lär inte få någon – och med Obama i vita huset lär de tappa mycket intäkter numera.

Så tack Bush för att ditt misstyre ledde till bättre kultur från USA. Skall bli intressant vad som händer nu.

Inga kommentarer: