Folkets Bio Filmpedagogerna har nu jobbat med att föreläsa om presidentvalet i USA över en månad. Vi tänkte passa på att dela med oss av våra erfarenheter och ge er pedagoger tips på sådant som är intressant att ta upp.
Det amerikanska presidentvalet avgörs allt mer i TV och på internet. Som svensk kan det vara svårt att se och överblicka vad som sker i USA och hur debatten där ser ut och vad som styr den. Med hjälp av internet finns idag dock större möjligheter än på länge.
TV:
SVT har gjort en mycket bra sajt och en ambitiös satsning på presidentvalet. Kolla in den på:
http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=97345&a=1256174&lid=puff_1276115&lpos=extra_0
Här kan man läsa om de senaste nyheterna men även se vilka program som SVT kommer att visa angående presidentvalet. Här finns även en del bra länkar samt texter om valsystemet och annat godis.
Vill ni se vad som händer i USA så kolla in de stora TV-bolagens hemsidor. Fox News tar sida för republikanerna, MSNBC för demokraterna och CNN ställer sig någonstans i mitten.
Den vassaste analysen av presidentvalet får du dock inte genom att kolla in de vanliga Tv-kanalerna utan humorprogrammen. Daily Show, Colbert Report och Saturday Night Live är alla oerhört snabba, vassa och ofta väldigt pedagogiska i sina reflektioner över presidentvalet. Speciellt vad gäller debatterna har deras analyser och skämt efteråt varit riktigt bra kommentarer om det som sades och hur det sades. Daily Show visas även på Kanal 9 och Saturday Night Live visas på kanal 5 båda då med svensk text.
För att skämten verkligen skall fungera i klassrummet behövs dock lite bakgrundsarbete eftersom de utgår med rätta från att tittarna på dessa program har bättre koll på nyheterna än de som bara nöjer sig med vanliga nyheter.
Internet
Med hjälp av internet kan man ju nu lättare kolla in inte minst det som händer på TV i USA. Det är även så att det händer mycket direkt på internet och det är just på internet som mycket av debatten kring presidentvalet pågår.
På YouTube kan du här kolla in hur presidentkandidaterna visar upp sig. Här finns tal men inte minst finns här den reklam som amerikaner översvämmas av.
Enligt undersökningar så visar det sig att de som använder sig av internet som av informationskällorna kring presidentvalet har bättre koll än de som nöjer sig med enbart t.ex. tidningar, TV eller radio. Så mängden information som finns på internet möjliggör idag ett bredare sätt att ta till sig informationen.
Här kan du kolla in kandidaternas egna hemsidor:
McCain/Palin
Obama/ Biden
Film och DVD
Det har gjorts en del filmer om amerikanska presidenter såväl påhittade som faktiska. Här är några tips:
På bio kommer nu Oliver Stones film W, som handlar om den fortfarande sittande Presidenten George W. Bush. Intressant som bakgrund till dagens presidentval och situationen dagens USA befinner sig i.
På DVD finns flera filmer som är intressanta för att belysa olika delar av presidentvalet.
Filmen Contender är intressant där för att den handlar om en kvinnlig Vicepresidentkandidat. Även om film en är gjord utifrån ett väldigt demokratisk perspektiv är den intressant för att se på hur medierna och etablissemanget bemöter en kvinllig kandidat. Samma regissör, Ron Lurie, gjorde sedan även en TV-serie på samma tema Commander in Chief – där en kvinnlig vicepresident blir president då presidenten dör (ett inte helt otänkbart scenario i verkligheten). Även denna serie är mer prodemkratisk än republikansk. En serie som är skapad för att stödja den sittande presidenten är 24. Det intressanta är att det den serien gjort är att den synliggjort för amerikaner att man kan ha en färgad president. Inte en utan två färgade presidenter har funnits i denna serie – vilket enligt vissa har underlättat för Obama.
En fortfarande högst aktuell film som inte direkt berör presidentvalet men som handlar om modern amerikansk politik är Thank you for smoking. Thank you for smoking är en film som handlar mycket om hur dagens politik ser ut och hur man får fram sitt budskap.
I USA har även två miniserier gått,Recount och John Adams. Recount som är intressanta handlar om hela röstdebaklet för 8 år sedan (som mycket väl kan upprepas igen) – Serien vann en Emmy för bästa miniserie. John Adams vann även den flera Emmys och är intressant som en modern tolkning och skildring av USA:s andra president.
Tidningar
Klart man kan läsa i svenska tidningar om presidentvalet också även om rapporteringen mer ser ut som från sportevenemang än från politik. Hur mycket skrivs det om den politik som presidenterna vill föra och hur mycket skrivs det egentligen om det som politikerna verkligen står för?
I DN har Göran Rosenberg en artikelserie om hans bild av dagens USA. Det är intressant läsning och även om det inte direkt handlar om presidentkandidaterna så kan de läsas som bakgrund till varför debatten i USA ser ut som den gör. Läs här:
http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1404&a=840770
fredag, oktober 17, 2008
Presidentvalet på film och TV – en pedagogisk guide.
Etiketter:
24,
colbert report,
commander in chief,
contender,
Mccain,
Obama,
presidentval,
saturday night live,
thank you for smoking,
the daily show,
w.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar