onsdag, augusti 27, 2008

Filmdagarna i Malmö 2008

Nu är det paus mellan filmerna men jag skulle vilja skicka en snabbrapport om vad som har hänt så här mitt i arrangemanget.
Varje år vid denna tid går dessa filmdagar av stapeln i Malmö. Svenska Filminstitutet och branschen bjuder in till några dagar i filmens tecken. Kommande filmer visas av distributörerna upp för biografägare, press, resurscentrum och andra knutna till svenskt filmliv. Det är en chans att göra lite förarbete, träffa kollegor och bli lite trevligt särbehandlad. Ikväll bjuder Svenska Filminstitutet till fest. Nåväl.

Wall-E

Disney och Pixars nya storfilm kommer nog att glädja många kritiker och vuxna, men de flesta barnen kommer nog att somna till denna otroligt vackra, men rätt tråkiga historia. Det finns lite för lite att engageras av helt enkelt. Men snyggt är det.
En lustig sak som SFFaudio, en kanadensisk blogg, upptäckt är att den lilla söta maskinen Wall-E bryter mot flera copyrightlagar. http://www.sffaudio.com/?p=2837

Patrik 1,5
Ella Lemhagen har gjort det igen. En söt och gripande film som kommer att dyka upp på månget Skolbioprogram framöver. Tro mig. Här finns massor att prata om vad gäller människosyn, och naturligtvis sexualitet, eftersom Patrik som egentligen är 15 blir adopterad av ett homosexuellt par mitt i den mest hysteriska karikatyren av en svensk villaförort som bara Ella Lemhagen kan måla i sina pastellfärger.

The Pineapple Express
Att denna film visas på bio i Sverige är egentligen fullsändigt osannolikt men beror naturligtvis enbart på Seth Rogens berömmelse hos en köpstark tonårspublik. Det är en film om knark och manlig vänskap. Manus skrevs av två bardomsvänner då de var 15 år (vilket märks) och de vill själva kalla den "a stoner movie with a heart". Det röks ofantliga mängder mariuana i filmen. Den har sina stunder men är fruktansvärt ojämn. Du är verkligen modig om du vågar visa den i ditt ANT-projekt.

Righteous Kill
Än en gång möts de gamla storstjärnorna Robert deNiro och Al Pacino i en film. Länge upprätthölls myten om att de aldrig spelat mot varandra ens i Heat (de skulle ha vägrat och klippts ihop i redigeringen). Denna gång får deras jätteansikten knappt plats på affischen. Det var ett habilt hantverk och en ganska trivsam stund för en medelålders man som mig även om det blev lite förutsägbart till slut. En film som ändå kommer att laddas ner av fler tonårsgrabbar än som kommer att se den på stor duk.

1 kommentar:

Anonym sa...

Tak for en interessant blog