onsdag, mars 19, 2008

Irak – 5 år senare på film och TV

Nu är det 5 år sedan ockupationen av Irak började. Allt fler filmer berör detta ämne. Flera har ni kunnat läsa om tidigare på vår blogg, som Utlämnad - en fråga om tortyr, Hear no evil, se no evil, Filmtips: No end in sight
SVT sände man två dokumentärer i ämnet den 16 mars. Både intressanta och bra för arbete i klassrummet. Folke Rydéns Irak bakom slöjan och den amerikanska Tillbaka till Irak (Reserved to Fight). Irak bakom slöjan handlar om hur situationen för Iraks kvinnor har försämrat efter invasionen. Den är intressant men samtidigt skulle och borde den gräva lite mer i anledningarna till varför det blivit som det blivit. Har man sett andra dokumentärer om Irak eller läst böcker i ämnet så vet man rätt bra att en av de viktigaste orsakerna till kvinnornas situation är hur USA slog sönder det civila samhället i Irak och av det följde massarbetslöshet och problem inom vård, skola och omsorg. Detta skapade stora ojämlikheter i Irak något som det inte direkt pratas om, inte ens med mannen som huvudsakligen var ansvarig för att det blev som det blev.
Den amerikanska dokumentären är en av många amerikanska dokumentärer som handlar om vad som händer med soldaterna som kommer tillbaka från Irak. För att sammanfatta kort, det är enormt många som har psykiska och fysiska problem efter sin vistelse i Irak.
SVT har tidigare visat två oscarsnominerade filmer i ämnet. No end in Sight som vi skrev om här samt årets oscarsvinnare Taxi till den mörka sidan. Taxi till den mörka sidan kan ni se på denna länk: http://svt.se/svt/play/video.jsp?a=1066583
För att göra det väldigt enkelt för er – gör det! Om ni skall se en enda aktuell dokumentär om vår omvärld se då till att det blir den. Det är en film som handlar om hur tortyr på ställen som Abu Ghraib i Irak, Bagram, Afghanistan och Guantanemo möjliggjordes genom otydliga direktiv från högsta ort för hur man skall behandla och utfråga fångar. Givetvis så straffas de längst ner i kedjan men efter denna film så känner man att det finns människor i USA:s allra högsta ledning som borde ställas inför Haag-domstolen. Frågan är egentligen varför inte alla världens alla länder inte bara tar och samlar sig och skickar personer som Donald Rumsfeld, Dick Cheney och Alberto Gonzales till krigsdomstolen i Haag. Så kan dessa herrar försöka bevisa sin oskuld till brott mot genevekonventionen. Något säger mig att de skulle få svårt vid en sådan rättegång. Så se gärna dessa filmer och diskutera med era elever.

Inga kommentarer: