onsdag, mars 12, 2008

Filmdiskussion: Marknaden/pengar har ingen moral - fyra bioaktuella filmer

I det fantastiska debattprogrammet Beckman, Ohlson och Can så sade regissören Roy Andersson att ”Marknaden/pengar har ingen moral”. Det verkar som om många amerikanska filmskapare håller med honom. Flera av förr årets bästa amerikanska filmer handlar om kapitalism/pengar och moral. Nu har dessa filmer blivit bioaktuella i Sverige. Det är filmer som No Country for old men (NCFOM), There will be Blood (TWBB), Sweeney Todd och Into the wild. Alla tacklar de kapitalismen och kommersialismen på olika sätt och alla fyra verkar rätt överens om att dessa tider är mörka tider. I de tre förstnämnda filmerna handlar det delvis om psykopater. I NCFOM och TWBB så är psykopaterna i stort sätt beredda att göra vad som helst för pengar. I NCFOM är det en seriemördare spelad av Javier Bardem, i TWBB en oljeman spelad av Daniel Day Lewis. Båda dessa vann Oscar och båda gör riktigt obehagliga människoporträtt. Det obehagliga med dessa två, är att båda i stort sätt saknar moral – de är beredda att begå den värsta synden – att döda – för pengars skull. Daniel Day Lewis oljeman bryter rätt duktigt mot alla andra budord också – jag tror han prickar in nio, med undantag av äktenskapsbrott.
I Sweeney Todd handlar det om en seriemördare som inte är kapitalist utan faktiskt dödar de som är med och bygger upp och missbrukar systemet. Sweeney Todd dödar folk ur kyrkan, jurister, politiker och allmänt rika.
Allt för att hämnas den oförrätt dessa gjort mot honom. Todd hyllas inte som en hjälte men det är ändå en figur vi skall känna mer sympati med än de han mördar. I slutet får han sitt straff, inte av samhället utan snarare som ett exempel på att de begär (kärlek, hämnd, profit) som filmens huvudkaraktärer känner är så stora och starka att de kommer självregleras. Lägg märke till att de regleras inte av staten utan vanlig mänsklig överlevnadsinstinkt - den starke överlever. Kapitalistiskt och nyliberalt, javisst, men är det ett lyckligt slut?
Into the wild är en helt annan sorts film. Det är en film baserad på verkliga händelser om Chris McCandless, som bestämmer sig för att lämna konsumtionssamhället och bokstavligen bege sig tillbaka till naturen. Inspirerad som han är var av en av USA:s viktigaste moralfilosofer Henry David Thoreau (även av Roy Anderssons favoriter), så blir det tydligt hur långt de klassiska amerikanska begreppen freedom och liberty kommit från den tid då myntades och mytologiserades. Filmen berör och diskuterar verkligen den amerikanska myten om sin egen nation och är ett mycket spännande inlägg i en tid då nykonservativa tagit över ord som Gud, freedom och liberty (lägg märke till att dessa ord båda översätts till frihet på svenska). Filmens regissör och huvudkaraktär verkar inte riktigt vara av åsikten att kommersialismen eller kapitalismen gör oss fria, som många nyliberaler hävdar – utan snarare tvärtom. Att inte äga skapar sann frihet. Det är intressant att fundera över vad det är i samhället som gör att dessa frågor kommer upp just nu. Frågorna är inte nya. Thoreau skrev sina böcker på 1800-talet då Sweeney Todd utspelar sig. There will be blood utspelar sig i förra seklets början, det är en enbart No country… som utspelar sig i nutid även om filmen är väldigt icke tidsbunden i sitt utseende. Så kanske är det så att vi nu är mogna att diskutera kapitalismen, marknaden och pengar igen? Då andra ideologier anses döda verkar det som om man i USA vill diskutera om kapitalismen har en moral och om inte, vad skall vi göra då? Så härmed rekommenderas dessa fyra filmer för spännande diskussioner i klassrummet om vår rådande världsordning.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the TV de LCD, I hope you enjoy. The address is http://tv-lcd.blogspot.com. A hug.

Anonym sa...

maste kolla:)