måndag, februari 04, 2008

Att jobba med äldre och film - lite filmtips

Folkets Bio filmpedagogerna jobbar inte bara med yngre människor. Nu har vi t.ex. ett projekt där vi jobbar med de som jobbar inom äldrevården. Det är ett mycket intressant projekt ur flera synvinklar. En är att det som föreläsare är spännande att se hur man arbetar med film och TV med de äldre. Låt mig säga att det skiljer sig en hel del. Det skiljer sig i synsätt på många fronter, på hur man ser på film och TV som verktyg i arbete med äldre men även hur man ser på de äldre som klienter. Passande var det en hel del filmer på temat äldre på årets filmfestival i Göteborg och flera filmer kommer på bio. Den utan tvekan bästa av dessa filmer kommer nog inte hit och heter Tid at dö (Pora Umierac). Den är polsk och faktiskt lite unik på det sättet att den framställer den gamla personen i huvudrollen som en vanlig människa. Filmens huvudperson är inget problem, lider inte av någon hemsk sjukdom eller är udda vilket ofta är så gamla framställs på film. Istället är det en varm berättelse om en människa som varit alla åldrar och nu har blivit gammal. Oerhört vackert foto och makalöst skådespeleri gör detta till en given film till arbete med äldre (med lite tur kanske den kommer på TV).
På fredag har Familjen Savage Sverigepremiär och det är mycket välspelad film som handlar om hur man som barn behandlar och tacklar problemet med att ens föräldrar kommer att dö och är sjuka (Parkinson i detta fallet). Intressant men tillhör tyvärr kategorin äldre som problem. En film som berättar i stort sätt samma sak fast på svenska och på en bråkdel av tiden är kortfilmen Den första dagen. En lätt sorglig men fin film om en mans första dag på ett äldreboende. Per Myhrberg är med små medel storartad. En utmärkt och kort film för diskussion om äldreboende ur både anhörigas och vårdnadstagarens perspektiv.

På bio den 21 mars kommer även Nu eller aldrig (the Bucket list) som varit en stor framgång i USA. Jack Nicholson och Morgan Freeman spelar två cancersjuka män som bestämmer sig för att använda den tid de har kvar till saker de alltid velat uppleva. En feelgood film med hjärtat på rätta stället där de äldre får ta plats och visar att man inte slutar leva eller drömma bara för att man blir gammal. Här finns en hel del att diskutera då man arbetar med äldre.

Inga kommentarer: