fredag, november 02, 2007

Retorik - konsten att övertyga en publik

På skolmässan i Göteborg, föreläste jag, Mikael Kowalski, om Retorik utifrån En obekväm sanning. Föreläsningen som var välbesökt innehöll ett klipp som jag fick frågor om efteråt. Det är detta klipp från the Daily Show
Klippet är ett samtal mellan Daily Shows Jon Stewart och John Oliver om hur amerikanska politiker använder sig av olika ord för att inte säga att man torterar. Som Jon Stewart säger - so the words in themselves have no meaning?
Arbetar ni med retorik är det ett givet klipp, arbetar ni med engelska språket likaså är ni SO lärare är det illustrativt exempel på hur man bryter mot mäsnliga rättigheter bara genom att använda andra ord än de gängse.
Vill ni se föreläsning om retorik för er själva eller er klass kontakta Folkets Bio Filmpedagogerna - enklast genom att gå in på vår hemsida www.filmpedagogerna.se
eller läs mer om föreläsningen här.

2 kommentarer:

frax sa...

Jag har haft prolem med att se denna video. Det beror på vilken browser jsg använder. Ibland händer ingenting. Iband hamnar jag direkt i klippet du talar om. Ibland måste jag söka efter inehållet.

Dock: En fantastisk lektion i "spinning" eller politisk medieretorik är vad det är. Helt otrolig faktisk.

Mikael sa...

Problemet är att DailyShows hemsida inte är riktigt stabil och därför kan det bli lite olika med om den vill visa klippet eller ej.