lördag, november 03, 2007

Framtiden är streamad del 3- Stage6 och Joox

Flera inlägg under de senaste veckorna har handlat om att framtidens media kommer att nå oss i strömmande form, och kanske är det så att vi inom kort inte behöver ladda ner någon film till våra hårddiskar. Den finns ju ändå alltid tillgänglig över nätet. Att se på streamad film fick sitt stora genomslag med YouTube, den är i särklass störst av alla sajter, där man kan finna strömmande media. Där finns enorma mängder med material av alla de slag att kika på, men kvaliteten är inte alltid den bästa. I synnerhet om man blåser upp bilden till fullskärmsläge eller ser på det i sin TV.

Då är det intressant att ta en titt på några uppstickare bland dessa distributörer av strömmande media. Företaget DivX har startat en sajt för strömmande media som heter Stage6 . Deras kodning innebär att man kan komprimera materialet mer än tidigare och bildkvaliteten är fantastisk. Du kan få filmer ända upp i 1080p kvalitet. Pröva och se själv.
Titta exempelvis på trailern till "Halo" under rubriken "trailers".

Det kan kännas lite rörigt på Stage6 och då kan man göra ett besök på Joox . Det är en sida där användare sorterar filmer och annat material från Stage6 och där är det mycket lättare att orientera sig. Många filmer och TV-serier som ligger på Stage6 och Joox har ännu inte haft premiär i Sverige och man undrar hur film- och TV-branscherna egentligen ser på verksamheten. Kanske lagen hindrar dem att agera eller så är det här "det händer" just nu.

Rent juridiskt så finns det inga problem med att se på streamat material över din dator. Problem blir det först om du använder en funktion som finns på båda sidorna. Undvik alltså att trycka på knappen "ladda ner denna fil". Vart månde detta leda? kan man undra...

Härom kvällen såg jag ett gammalt älsklingsavsnitt av "X-Files" i bättre kvalite än den gamla VHS-kopian, och jag har bara adsl (6mb).
Ridley Scotts "American Gangster" som går upp på bio i Sverige om tre veckor ligger redan uppe i hög kvalitet, men frågan är om inte den behöver ses på bio.

Inga kommentarer: