söndag, oktober 28, 2007

Är det dags att köpa Blu-ray (eller HD-DVD)? Ja!När det kommer en ny teknik så tar det alltid lång tid innan den blir allmän. Det är först på senare år som DVD har blivit det givna formatet i de svenska hemmen. Det som krävs för att ett format skall slå igenom är ett par titlar som mediahandlare kan visa upp och ha som referens. För DVD:n var den titeln Terminator 2. Nu kommer motsvarigheterna ut på Blu-ray. Det är faktiskt inte en utan tre titlar. Den första och främsta är ändå Blade Runner (5 Disc Complete Collection). Förutom att vara en av filmhistoriens mest inflytelserika filmer så kommer Blu-ray köparen få en enorm massa nytt och spännande material – nya versioner av filmer, alternativa versioner av filmen och extra material så det kommer att spruta ur öronen på tittaren. Allt detta i en upplösning som kommer att få DVD versionen att se ut som ett gammalt videoband i jämförelse. Kommer ut 5 december.
Den andra releasen som kommer att visa på Blu-rays kraft är Disneys release av Bilar. Denna version kommer att visa på den interaktivitet som är möjlig med den extra datakapacitet som finns på en Blu-ray disk. Dessa funktioner innehåller bl.a. möjlighet att då man ser filmen gå in och information om alla filmens bilar (och de är många) samt välja vilka sorts kommentarer, dokumentärer, bilder och ljud man vill ha samtidigt som man ser filmen. Den sista funktionen är ju perfekt för pedagoger – tänk att ni ser på filmen och undrar: hur gjorde de den där scenen? Nu behöver ni inte gå ur menyn utan kan omedelbart få den information ni behöver om just den scenen. Kommer ut 14 december.


Det Blu-ray också måste göra för att få oss att köpa spelare är att locka cineasterna. Den tredje releasen gör just detta. Nu kommer nämligen Stanley Kubricks filmer ut på DVD. Som alla vet var Kubrick en av filmhistoriens största visuella filmskapare så att se en film som 2001 i maximal upplösning är nog många cineasters (sic?) våta dröm. Kommer ut 19 december.
Ytterligare en sak som talar om att teknikskiftet är på gång är att Sony har sänkt sin billigaste spelare PS3:an till under 5000 kronor. Så efter december kommer ni allt mer av Blu-ray i vanliga tidningar och recensioner.

Inga kommentarer: