lördag, oktober 27, 2007

Filmtips: Tre spännande filmskapare

De flesta känner inte till vem som regisserar filmer. Just nu är tre av filmvärldens tre mest intressanta regissörer alla bioaktuella med tre intressanta filmer. Dessa tre är alla män, engelsmän, brukar blanda dokumentär filmstil med fiktion, tar upp viktiga ämnen i vår samtid samt berättar gärna i olika genres. Vilka de är? Lägg dessa tre namn på minnet nästa gång ni ser vem som är regissör för det innebär nästan med all säkerhet mycket intressanta filmer: Michael Winterbottom, Shane Meadows och Paul Greengrass.
Winterbottom har på sin resume givna skolbiofilmer som Welcome to Sarajevo, In this World, Road to Guantanamo. För er som jobbar med litteratur kolla in filmerna Jude, The claim samt Tristam Shandy. Han är även regissör till den kontroversiella 9 songs som är intressant att diskutera för frågor om sexualitet på film.
Just nu är han aktuell på bio med A mighty heart.
Meadows har gjort flera intressanta filmer om the Midlands som 24/7 och Ett rum för Romeo Brass. Han har även gjort en av de obehagligaste filmerna jag sett: Dead Man shoes som kanske inte är så lämplig för skolbio men mycket sevärd.
Just nu är han aktuell på bio med This is England.
Greengrass ar regissör till skolbiofilmer som Bloody Sunday och United 93. Han är även regissör till två filmer som är bra för skolbio om man bara vågar lite nämligen de två Bournefilmerna Bourne Supremacy och bioaktuella Bourne Ultimatum.
Så ha utkik efter dessa tre regissörer Winterbottom, Meadows och Greengrass.

Inga kommentarer: