torsdag, maj 17, 2007

Varför Mattias Nohrborg är dålig för svensk film!

Att svensk film och filmjournalistik är en liten ankdamm har aldrig varit så tydligt som nu. Mattias Nohrborg VD för Astoria har gjort ännu en dundertabbe och ingen vågar ställa honom till ansvar för vad han gjort. Så vad har han gjort egentligen som är så dåligt för svensk film och bio?
1. Han lyckades som VD på väldigt kort tid skapa ett enormt underskott för Astoria som kostat pengar för företag, skattebetalare och inte minst SFI (svenska filminstitutet). Det senare innebär rent krasst att det finns mindre pengar att göra svensk film för.
2. Han har runtomkring i landet lyckats lägga ner en massa biografer genom att sälja dem till SF. Detta kanske SF hade gjort själva om de tagit över Sandrews men då hade det skrikits i högan sky att kapitalistiska SF lägger ner och hindrar geografisk mångfald, för inte prata om kulturell utarmning. Men nu kan de tack vare Nohrborgs okunskap i hur man driver biografer göra det utan så mycket som ett pip från branschen. Färre biografer betyder även mindre filmer som visas och därmed mindre intäkter till SFI och ännu en gång mindre pengar att göra svensk film för. För att inte tala om den kulturella utarmningen.
3. Han har gett SF i stort monopolställning i Göteborg. För någon som inte känner till Göteborgs biografliv så kanske man tycker att det inte är så farligt men det visar ändå på hur misskött Astoria har varit. Biopalatset i Göteborg var det mest framgångsrika biopalatset i Sverige. Här lyckades faktiskt Sandrews att konkurrera med SF. I massor av undersökningar i Göteborgspress så har det varit tydligt att göteborgare faktiskt helst går dit bara filmerna går där. Sedan kom Bergakungen – ett nytt biografkomplex med den senaste tekniken, enorm sitt och tittkomfort samt att man erbjuder mervärde till biobesöket. Allt detta har Nohrborg pratat vitt och brett om men aldrig lyckats skapa i praktiken med undantag möjligen för Sickla i en förort till Stockholm. Så vad händer i Göteborg? Biopalatset blöder därför att man inte vågar satsa ett öre på mycket enkla små förändringar som hade gett möjlighet att konkurrera. Så tack vara herr Nohrborg får vi nu i Göteborg i stort sätt enbart en kedja som helt och hållet kan bestämma om vad vi skall få se och när. Visst Astoria kommer finnas kvar på Royal men jag ger den biografen ett halvår att överleva så som konkurrensen ser ut och det faktum att Astoria aldrig tidigare bevisat att man klarar av att bedriva professionell biografverksamhet. Ännu en gång: färre biografer, färre möjligheter att visa film och färre visningar ger mindre pengar till svensk film men även ett mycket smalare utbud som i förlängningen också kommer skada svensk film men biogåendet i stort.

För att sammanfatta. Det snackades vitt och brett om hur Astoria skulle förändra biosverige. Resultatet har vi nu: Färre biografer, mindre utbud och mindre pengar till svensk film. Nu kanske ni anser att allt detta inte enbart är herr Nohrborgs fel men då det är enormt toppstyrt får faktiskt han ta på sig hela ansvaret. För övrigt vilken Vd i ett annat skulle få sitta kvar efter en förlust på 60 miljoner på ett halvår med företagsrekonstruktion som följd. Skulle det ske i företagsvärlden skulle varken media, ägare eller brukare varit lika överseende.

Lägg märke till att detta är mina åsikter och inte mitt företags eller mina medarbetares.
Mikael

1 kommentar:

Caroline sa...

Du verkar veta väldigt lite om denne Mattias. I motsats till SF och resten av det svenska folket så försökte han åtmistonde föra den smalare filmen till fler biodukar. Oavsett hans avsikter så tog han på sig ett ansvar som man kan jämföra med SVT. För att gynna någon annan skara än den som älskar Brad Pitt så behöver vi Mattias Nohrborg som kämpar för att den lilla publiken ska få sitt. SF kan knappt stava till public service. Vet Du vad Public Service är???