torsdag, maj 17, 2007

Prata om Eurovisons schlagerfestivalen i skolan

Nyligen kom det en rapport om att svenska elever hade dåliga kunskaper om kommunismens brott. Det verkar dock som om det inte enbart är unga människor som har dåliga kunskaper om kommunismens brott och historia utan att det gäller hela det svenska folket, i alla fall de som tittar på melodifestivalen.
Som barn till östeuropéer tycker jag alltid det är spännande att diskutera öst och väst – vad och vem är det som bestämmer vad som är öst och väst? I alla svenska dags- och kvällstidningat var det mycket upprörda känslor efter Sveriges nederlag i Eurovision Song Contest (ESC) och prat om öst mot väst, kompisröstning etc. Det är ganska kul läsning att läsa alla upprörda inlägg på debattforum på nätet. Samtidigt känns det om ett alldeles ypperligt tillfälle att diskutera många av de frågor som uppkommer om rasism, historielöshet, dåliga geografikunskaper och den goda journalistikens slutliga kollaps i Sverige.
Så här följer lite intressanta ämnen att med sig till klassrummet:
Öst mot väst skriker medierna. Vad är egentligen öst och vad är väst? Vem är det som definierar det? Är det utifrån historiska eller geografiska aspekter? Är Finland eller Grekland öst?
Kompisarna i Öst? Hur står det till med svenskars känsla för nutidshistoria? Är alla östländer vänner med varandra? Gillar alla länder från före detta Jugoslavien varandra? Är Polen kompisar med Ryssland och Vitryssland? Hur är baltländernas relation till sina grannländer? Gillar verkligen Turkiet och Grekland varandra? Är Grekland öst? Varför är relationerna som de är? Här finns ett utmärkt tillfälle om att tala om kommunismens och Europas historia.
Mediernas roll. Vilken roll har medierna skapandet av monstositeten som är melodifestivalen och ESC? Kan man tävla i musik, eller vad är det egentligen man tävlar i? The Ark utmålades som vinnare redan innan man hört en ton av deras låt så vad är det man röstar på egentligen? Påverkar skriverierna vad vi senare tror oss höra i en vinnarlåt?
Det rent filmiska – lite svårare. Varför är det ingen i Sverige som faktiskt kommenterar att the Arks uppträdande som det såg ut i TV var bedrövligt? Det såg ut som Ola and the Ark. Så som man på SVT tillsammans med the Ark valt att klippa det hela såg det inte ut som om det var ett band som framträdde. Det såg även inte ut att vara en livespelning, man såg knappt att han sjöng. Att fokusera på hans ögon kanske var en rolig idé på idéstadiet men i praktiken blev den katastrof då man inte såg hans ögon under allt smink. ESC är en sångtävling men det är ett TV arrangemang och hör man en låt enbart en gång så är synintrycket enormt viktigt.
Medier och demokrati. Diskutera hur medierna blåser upp en liten skitsak som ESC och melodifestivalen till det alla måste se och prata om. Fundera på vad som då inte diskuteras istället. Om medierna lyckas trumma upp en sådan nationalistisk stämning vad gäller något så oskyldigt som musik vad skulle de då inte kunna göra i krigstider? Hur gör medierna för att vi skall tycka illa om de andra? Hur skapar man ett vi och ett dom? Vad är det i medierna som möjliggör dessa processer?

Inga kommentarer: