måndag, februari 12, 2007

Mexico 3 resten av världen 0

Just nu har man som svensk möjlighet att se tre av förra årets bästa filmer i världen, alla tre regisserade av mexikaner. Dessa tre herrar visar med Babel, Children of Men och Pans labyrint att den bästa filmen görs just nu av mexikaner och utanför Hollywood. Tre filmer som i helt olika genres sci-fi, fantasy och drama berättar om vår samtid. Och hur de gör det sedan, med en visuell prakt som visar hur man kan berätta film på den stora duken och som är bra mycket bättre än sina konkurrenter från USA. Alla tre filmerna passar även utmärkt för att jobba med i skolan.
Babel är intressant att studera utifrån dramaturgi och stil. Den passar för spännande diskussioner inom religion, samhällsvetenskap samt språkundervisning.
Children of Men är intressant att kolla på utifrån jämförelse mellan bok och film men även för diskussioner om vår samtid inom ämnen som filosofi, religion, samhällsvetenskap samt svenska.
Pans labyrint är riktigt intressant att diskutera utifrån de flesta aspekter ni kan tänka er, form, stil, karaktärer och dramaturgi. Passar för samtal inom historia, filosofi, religion och inom svenska och litteraturvetenskap. Arbetar ni med sagor och myter har ni här en magisk skatt att vräka ut för diskussioner om sagans struktur, funktioner och historia.
Tre filmer av tre sanna filmiska visionärer, tre givna filmer för samtal om vår samtid som är både intressanta innehållsmässigt som visuellt, något väldigt ovanligt idag.

Inga kommentarer: