fredag, januari 26, 2007

Arbeta med Departed i skolan

Är Scorseses nya film the Departed något för skolbio? Nej, det är den inte, men det är ändå en film som är som gjord för att arbeta med i skolan då den kommer ut på DVD. Söker ni en film att arbeta med avancerad filmanalys så är the Departed perfekt. Filmen passar utmärkt för arbete med dramaturgi, klippning, musik och ljudanvändning samt kameraarbete. Filmen erbjuder alla möjliga intressanta klipptekniker att studera, avancerad parallellklippning, tidsklipp både framåt och bakåt i tiden. Filmen är även utmärkt exempel att studera hur man arbetar med rytm i berättelsen samt musiken och ljud. Filmen innehåller även en fantastisk mix av originalmusik och specialskriven som är mycket intressant att studera om ni jobbar med film och ljud. Filmen är även intressant att studera utifrån karaktärsaspekten. Hur man skapar parallella karaktärer med hjälp av klippning och kameraarbete. Givetvis är även dramaturgin mycket intressant att arbeta med, hur filmen är konstruerad och varför? Samt hur den förhåller sig till originalfilmen. Söker ni en film att arbeta med avancerad filmanalys lär ni inte hitta mycket bättre exempel än the Departed.

3 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Katarina, Stockholm sa...

Låter kalas!! Kan en något mindre erfaren filmintresserad svensklärare (=jag) hoppas på lite hjälp (=typ handledning för analys av tex de aspekter du skriver om i bloggen) från någon mer erfaren filmkännare(=tex dig)?

Mikael sa...

Vore jättebra om det kom en handledning på den men det är inte alltför sannolikt att det kommer en från Sfi, men kontakta Zoom och bed dem skriva en. Eller eventuellt filmpedagogik.nu