måndag, december 07, 2009

Deceniets bästa TV-serier



Japp, det är den tiden på året… dags att börja sammanfatta vad som varit bäst och sämst under året men i år är det 2009 så det innebär även att det är dags att börja sammanfatta vad som varit bäst under 2000-talets första decenium. Vi börjar med TV som under 2000-talet blev så bra att den gick om filmen som bästa filmunderhållning. Så här följer 2000-2009 års 3 bästa TV-serier:

The Wire

filmpedabloggik har vi redan hyllat The Wire många gånger. Nu är det dags för en hyllning till. TV-serien lyckades under sina 5 säsonger med något fantastiskt. De lyckades kombinera en intressant intrig med ett enormt djupt innehåll. När man om 50 år vill få en tidsbild av hur USA var under 2000-talets början så kommer man inte gå till en bok, utan till denna serie som lyckades på ett finurligt sett visa på hur politik, kriminalitet, media, skolan, arbetsmarknaden fortfarande fungerar i USA utan stora pekpinnar. Att the Wire utöver detta även lyckas kombinera fantastiska manus storartat framförda av skådespelarna med intressanta bildlösningar och utmärkt musikanvändande gör detta till 2000-talets bästa TV-serie – i mitt tycke förmodligen den bästa TV-serien någonsin. Hela serien finns att beställa på DVD.

Office UK

The Office UK lyckades med något fantastiskt, den lyckades förnya en genre som fastnat i en mall (sitcomen) förenat med att göra upp med hela realitygenren. I min värld var inte alltid Office UK rolig, oftast var den så plågsam att man inte klarade att se mer. Just denna kombination mellan humor och ledsamhet är ett fantastiskt koncept. Serien var välspelad och lyckades få igång en hel del karriärer, inte minst Ricky Gervais (seriens chef) och manusförfattaren Steve Merchants. De följde sedan upp Office UK med Extras som säkert hade tagit sig in på en liknande topp 10 lista. Office UK exporterades sedan till flera andra länder men har inte lyckats komma i närheten av den brittiska förlagans fantastiska förmåga att kännas verklig i kombination med humor/sorg. Hela serien finns att beställa på DVD.

Vita Huset/West Wing (började i USA 1999 – 2000 i Sverige)

Ibland efterapar verkligheten dikten. Låter detta bekant: En ung politiker med två barn, som är vältalig, från en minoritetsgrupp blir demokraternas presidentkandidat mot en gammal man från republikanerna. Det är bara en av väldigt många likheter som finns mellan verkligheten och TV-serien Vita Huset. Tv-serien som handlade om en demokratisk president och gick samtidigt som GW Bush satt i Vita huset byggde ofta sin handling på verkliga politiska händelser men bara lite ommålade. Mot slutet av serien blev den däremot profetisk då den skapade en karaktär som hade mycket gemensamt med Barack Obama redan innan han var en riktig kandidat till president. Att en del av personerna kring TV-serien sedan arbetade med Obama i verkligheten kändes bara passande. När sedan Obama valde sin stabschef och det blev den person som Vita huset karaktären Josh Lyman (som blev stabschef i serien) bygger på blev väl ingen förvånad, eller? Serien lyckades även göra walk and talks till en egen konstform. Dvs de scener där folk pratar om stora saker och samtidigt går genom olika miljöer. Hela serien finns att beställa på DVD.

Inga kommentarer: