fredag, november 21, 2008

Filmtips: Twilight


Har du som lärare missat Twilight-böckerna? Fy på dig. I den engelskspråkiga världen är detta det största litterära fenomenet sedan Harry Potter. I Sverige är det också väldigt stort. Den största litterära debatten i år bland bloggar var inte om Maja Lundgren eller något annat utan om just Twilightböckerna. En bibliotekarie dömde ut denna bokserie i DN och jävlar vilket liv det blev bland Twilight-fansen. Filmmusiken blev det första soundtracket att hamna på amerikanska försäljningslistans första plats innan filmen kom ut.
Nu kommer då filmen – är den något att ha? Visst är den det. Det är faktiskt riktigt kul att se en film som vågar vara så tjejig utan att ha shoppingsekvenser och gör om mig scener. Nej, här handlar det om något annat - om frågor kring identitet, romantik och utanförskap. Regissören Catherine Hardwicke som tidigare gjort tretton och Dogtown har en enorm känsla för det där att vara ung idag. Denna känsla finns med hela filmen igenom. Utöver detta har man i denna film en riktigt bra känsla för bildspråk och att berätta vissa saker i bilder istället för i ord. Utöver detta är det en film som vågar vara romantisk på det gammeldagsa sättet (på samma sätt som boken). Filmen Twilight har en hel del intressanta ämnen att prata om i klassrummet. Främst är det genusaspekten. Hur skildras barn och vuxna, kvinnor och män i denna film? Hur och varför skildras de så? Vad är det för världar och miljöer som denna film skildrar? En annan intressant fråga att diskutera är filmens genre – vad är det för genre? Är det en Saga? Romantisk film? Skräckfilm? religiös? Kanske allt kombinerat? Och hur fungerar då det?
Den svenska censuren verkar gå på tunga droger. Efter att gett filmer som King Kong och Sagan om Ringen 11 års gräns så sätter man 15 års gräns på Twilight. Exakt hur tänker man då? Att sju-åringar i vuxet sällskap grejar de filmerna men inte en snäll vampyrfilm? Har det hela att göra med att de och många andra liknande filmer som fått 11 års gräns har en manlig publik och man tror att pojkar klarar av mycket värre våldsscener än tjejer – som är huvudpubliken för Twilight? Faktiskt riktigt intressant att diskutera i klassrummen – klarar killar av mycket värre våld och skräck än tjejer? Eftersom staten enligt utslaget om Twilight anser det – kan och bör staten bedöma film efter genus kriterier? Ger mig personligen väldigt dålig smak i munnen. Även detta är dock värt att diskutera kring detta mycket populära fenomen.

Inga kommentarer: