onsdag, juni 25, 2008

Om nedladdning - se glaset halvfullt eller halvtomt?

Titta på diagrammet ovan. Det kan tydligen tolkas väldigt olika. Enligt Svenska film institutet (SFI) är det exempel på:

När det gäller illegal nedladdning ligger siffrorna kvar på en hög och oacceptabel nivå. Den illegala nedladdningen slår hårt mot den svenska filmbranschen och det är även internationellt sett ett av de största hoten mot filmproduktion och visning. En starkare respekt för upphovsrätten är en förutsättning för att förändra situationen och för att de legala alternativen ska kunna utvecklas. Det är glädjande att den svenska regeringen beslutat att införa det så kallade sanktionsdirektivet som innebär att upphovsrättsinnehavare kan begära ut uppgifter om vem som har laddat ner deras material olagligt och sedan stämma dem.
- Cissi Elwin, VD SFI.

Enligt de flesta unga är det exempel på det vi alltid hävdar – de som laddar ned mest film är även de som går mest på bio. Skulle de gå mer på bio om de inte laddade ned? Nej, de skulle de inte. Alltså är förlusten för filmbranschen typ 0. Fast visst de 7-10 procent som aldrig går på bio är en förlust för branschen. Frågan är om dessa skulle ha gått på bio om de inte laddade ned. Intressant är att man väljer att se det negativa istället för det positiva. I en tid då man pratar om nedladdningen som ett problem är det ju enormt glädjande att så många fortfarande är intresserade av att gå på bio. Ännu mer glädjande borde det vara för SFI att så enormt många unga fortfarande väljer att se film på bio istället för klipp på youtube, dataspel eller andra fritidsaktiviteter. Det innebär ju att biografen är långt ifrån död. Men okej vi kör på samma linje som regeringen – internet = dåligt, ungdomar som aktiverar sig = farligt.
Vi förstår inte vad de unga gör men bra lär det väl inte vara. Om någon, någon gång kunde ta och på allvar ta sig en titt på vad dagens unga gör kommer inte baksmällan för dagens maktelit inte bli lika stor den dagen de förstår hur dagens nya mediesamhälle fungerar. Helt ärligt – SFI behöver inte ens leta långt – läs på den egna hemsidan på:
http://www.filmnyheterna.se/Nyheter/Hemmabioagare-gar-oftare-pa-bio/
eller på:
http://www.filmnyheterna.se/Kronikor/Ta-publiken-pa-allvar/

1 kommentar:

torehammar sa...

Hej!
jag jobbar på P3 och vi skulle vilja snacka med er idag - om typ en timme - vid 11
Kan du kontakta oss snarast
på brunchrapporten@sr.se eller 031-7837619!

mvh henrik